Aktuality

Delikátní chřestové menu se zákuskem. Zdravé a bez lepku.

Kdo si chce připravit toto chutné menu, tak níže najde recepty na všechny chody. Menu je vhodné pro všechny, i pro ty, kteří mají nějaká výživová omezení. Je vhodné pro bezlepkovou, low carb i keto dietu.

Chřestový krém
Potřebujeme:
2 svazky chřestu (pouze spodní části)
několik hlaviček na ozdobu
2 středně velké cibule
500 ml vývaru
100 ml bílého vína
100 ml smetany 33%
máslo, olivový olej
sůl, pepř
Postup: rozpustíme máslo a přilijeme olej, přidáme nakrájenou cibuli. Mírně osolíme, opepříme a necháme zesklovatět. Vhodíme nalámané kousky chřestu, promícháme a podlijeme bílým vínem. Necháme chvilku odvařit a přilijeme vývar. Vaříme na mírném plameni přibližně 15–20 minut. Horkou směs nalijeme do výkonného mixéru a mixujeme dohladka. Nalijeme zpět do hrnce, dochutíme solí, pepřem a trochou citrónové šťávy. Přivedeme k varu a vlijeme smetanu. Nakonec vhodíme kousek másla a už nevaříme.

Chřest s pošírovaným vejcem a holandskou omáčkou
Potřebujeme:

2 svazky chřestu
4 vejce
ocet
na holandskou omáčku:
2 žloutky
130 g másla
10 ml citrónové šťávy a 
10 ml bílého vinného octa sůl
Postup:
Chřest
Chřest očistíme, odlomíme zhruba spodní třetinu stonků a ty použijeme do polévky. Vaříme v parní troubě, nebo v osolené horké vodě s trochou citrónu a másla asi 10–12 minut.
Pošírovaná vejce
V hrnci přivedeme vodu k varu a přidáme ocet. Stáhneme plamen, voda se nám nesmí před vložením vajec vařit. Pokud si nejsme jistí, vyklepneme vejce po jednom do misky a z ní vlijeme do horké vody. Vaříme přibližně 5–6 minut podle velikosti vajec.
Holandská omáčka
Připravíme si vhodný hrnec s vodou na parní lázeň. Do hrnce stačí nalít pár centimetrů vody. Důležité je, že se nám voda nesmí dotýkat nádoby, ve které budeme šlehat holandskou omáčku. V dalším kastrůlku si rozpusťte máslo. Připravte si ocet a citrónovou štávu, do které přidejte trochu soli. Do nerezové misky dejte dva žloutky a 2 lžíce studené vody, šlehejte ručním šlehačem nebo metlou. Mísu s našlehanou směsí dejte nad páru a dál šlehejte až směs zesvětlá, dejte pozor, aby se vám vejce nesrazila. Dejte z páry a pomalu zašlehávejte horké rozpuštěné máslo. Až směs zhoustne, za stálého šlehání vlijte citrónovou šťávu s vinným octem a máte hotovo.

Citrónová kokosovo-mandlová bábovka
Potřebujeme:
6 velkých vajec
100 g jemné kokosové mouky
100 g mandlové mouky (namelte si z celých neloupaných mandlí)
150 g másla (pokud se vyhýbáte mléčným produktům, použijte kokosový olej)
60 g erythritolu (náhrada cukru) 
2 lžičky prášku do pečiva 
½ lžičky xantany
kůra z jednoho chemicky neošetřeného velkého citrónu
citrónová šťáva
vanilkový extrakt
smetana 33% na zředění těsta
Postup: do mísy vyklepneme celá vejce, přidáme změklé máslo, sladidlo (nebo cukr podle chuti, pokud nemáte žádná stravovací omezení). Nastrouháme kůru, přidáme trochu citrónové šťávy a lžičku vanilkového extraktu. Ručním šlehačem nebo metlou směs řádně našleháme a přidáme všechny zbylé suché ingredience. Promícháme a podle potřeby přilijeme trochu smetany a vody, množství tekutiny záleží na velikosti vajec a druhu kokosové mouky. Směs by měla mít konzistenci klasického těsta na bábovku. Směs vlijeme do předem vymazané formy, vysypané kokosovou moukou a pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C přibližně 40-50 minut.

Dobrou chuť!

 

Aktuality

Připravujeme kreativní kuchařskou knihu

Na konci léta 2023 vydáme v našem nakladatelství zbrusu novou kuchařskou knihu z naší řady Velkých kuchařek. Tentokrát jsme oslovili námi oceněné nejlepší restaurace a spolu s jejich šéfkuchaři sepsali recepty inspirované nabídkou jejich domovských restaurací. Těšíme se spolu s vámi na (…)

Připravujeme kreativní kuchařskou knihu
Aktuality

Modré zóny dlouhověkosti a tam praktikovaný životní styl v rozhovoru s umělou inteligencí

Řekni nám něco o místech na naší planetě, kde se lidé průměrně dožívají nejvyššího věku. Ahoj, tohle je AI Bing. Modré zóny dlouhověkosti jsou zeměpisné oblasti, kde lidé žijí o dost déle a zdravěji než jinde na světě. Podle Dana Buettnera, který je studoval, existuje pět známých modrých zón: (…)

Modré zóny dlouhověkosti a tam praktikovaný životní styl v rozhovoru s umělou inteligencí
Aktuality

Zlatí lvi pro sezónu 2023 vítají hosty v oceněných restauracích

Po kovidové pauze se Zlatí gastronomičtí lvi projektu nakladatelství TopLife Czech vracejí v aktuálním průvodci Nejlepší restaurace pro sezónu 2023. Národní ocenění kvality nejlepších restaurací přichází ve svém devátém ročníku a zůstává jediným objektivním a nezávislým projektem v Česku. (…)

Zlatí lvi pro sezónu 2023 vítají hosty v oceněných restauracích
Aktuality

Zlatí lvi zůstávají jediným českým objektivním hodnocením restaurací

Děkujeme partnerům projektu Zlatých lvů za jejich dlouhodobou podporu. Díky PPF Bance, generálnímu partnerovi a oborovým partnerům a značkám: Bidfood Czech Republic, Korunní a Stella Artois není hodnocení restaurací závislé na ochotě majitelů a manažerů restaurací finančně na výsledku (…)

Zlatí lvi zůstávají jediným českým objektivním hodnocením restaurací
Aktuality

Příběh michelinových hvězd

Co se skrývá za hvězdami michelinova hodnocení Pravděpodobně každý gurmán už někdy četl či slyšel o unikátním systému „známkování“ restaurací. Pro osvěžení či doplnění informací o projektu, jehož kořeny sahají na konec 19. století k bratrům Andrému a Eduardovi Miechelinům, jsme připravili (…)

Příběh michelinových hvězd
Aktuality

Tip na sváteční menu

Tip na menu na neděli podle šéfkuchařů z naší nové Velké kuchařky světových kuchyní. Sestavili jsme pro vás sváteční menu tří šéfkuchařů a jejich receptů – tentokrát z naší české kuchyně. Vybrali jsme česnekovo-koriandrový krém s husími játry od Jaroslava Sapíka. Od Mirka Kaliny doporučujeme (…)

Tip na sváteční menu
Aktuality

KETO - modní trend nebo zdravý životní styl?

Nabídka restaurací, zejména to platí v zahraničí a nejvíc v USA, reflektuje módní trendy ve stravování. Zaměřením na alergeny v potravinách počínaje, přes paleo, masové či vegetariánské diety po zcela radikální stravovací plány (například pouze syrová strava či pouze rostlinná strava - vegani). (…)

KETO - modní trend nebo zdravý životní styl?
Aktuality

Jahodové cappuccino z Velké kuchařky světových kuchyní

Marek Raditsch, Executive Chef skupiny restaurací Kampa Group, představuje skandinávkou sladkou inspiraci. Delikátní dezet, který je snadný na přípravu. Vyzkoušejte sami. Další recepty najdete v nové Velké kuchařce světových kuchyní. Vinné párování připravil zkušený eneolog Hynek Vich. (…)

Jahodové cappuccino z Velké kuchařky světových kuchyní
Aktuality

Výsledky hodnocení nejlepších restaurací pro sezónu 2020

Křest knihy a slavnostní předávání zlatých lvů nejlepším restauracím proběhlo 20.11. 2019 v historických prostorách Paspova sálu v budově pivovaru Staropramen. Děkujeme tímto Pivovarům Staropramen v čele s generálním ředitelem Petrem Kovaříkem, který byl hostitelem slavnostního předávání (…)

Výsledky hodnocení nejlepších restaurací pro sezónu 2020
Aktuality

Představujeme enologa Hynka Vicha

Autora vinného párování pro Velkou kuchařku světových kuchyní. Hynek Vich se narodil roku 1946 v Jablonci nad Nisou.  Po invazi „spřátelených“ vojsk v roce 1968 emigroval do Belgie, od roku 1972 má belgické občanství. Jeho profesní kariéra startuje ve vyhlášené bruselské restauraci La (…)

Představujeme enologa Hynka Vicha
Aktuality

Sladké hlavní jídlo? Česká klasika

Jedno z půvabných specifik tradiční české kuchyně jsou sladká hlavní jídla. Česká kuchyně je jimi přímo proslulá. Kdo neochutnal nudle s mákem, žemlovku nebo buchtičky se šodó, neprozkoumal ještě všechna svůdná zákoutí sladkých českých lahůdek. Mezi typicky české sladké pokrmy patří žemlovka. (…)

Sladké hlavní jídlo? Česká klasika
Aktuality

Představujeme šéfkuchaře a patriota Jaroslava Sapíka

Jaroslav Sapík, jak sám říká, vyrůstal v kuchařské rodině. Z matčiny strany se rodina kuchařskému řemeslu věnuje již od 17. století a působila hlavně na jižní Moravě, v Čechách, Bavorsku, Vídni, Tyrolsku a také u předních šlechtických rodů. Jaroslav Sapík se vyučil kuchařem v hotelu (…)

Představujeme šéfkuchaře a patriota Jaroslava Sapíka
Aktuality

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu

Kdo si myslí, že první hvězdy rozdával Michelin českým šéfkuchařům v nedávné době, tak ten se velmi plete. Psal se rok 1980, v tehdejším Československu vládli komunisté a západ byl pro většinu ukrytý za neprostupnou železnou oponou. Šéfkuchař, absolvent hotelové školy v Piešťanech, Pavel (…)

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu
Aktuality

Omáčky - chlouba české kuchyně

Nejen svíčková na smetaně, která pomyslně českým omáčkám vévodí, ale i nesčetné varianty se základem nejen ze smetany jsou jasným důkazem, že omáčky patří mezi gastronomické poklady tradiční české kuchyně. Pestrá paleta jejich lahodných chutí si vás podmaní jednou provždy, stačí ochutnat. (…)

Omáčky - chlouba české kuchyně
Aktuality

České knedlíky

Typická česká kuchyně by se bez knedlíků neobešla. K oblíbenému českému triu pokrmů, svíčkové na smetaně, vepřovému se zelím a rajské omáčce by chyběla tradiční příloha, knedlíky. Známe mnoho druhů, sladké i slané, které jsou jedním z fenoménů české kuchyně. Ty bez náplně se nejčastěji používají (…)

České knedlíky
Aktuality

Tradiční česká kuchyně

Tradiční česká kuchyně má své kořeny v kuchyních typických pro střední Evropu. S ohledem na historii naší země je to logické. Tak předně, historie české, respektive československé státnosti je relativně krátká. Nedávné oslavy 28. října nám každoročně připomínají, že  se na mapě světa objevil (…)

Tradiční česká kuchyně