Kdo si chce připravit toto chutné menu, tak níže najde recepty na všechny chody. Menu je vhodné pro všechny, i pro ty, kteří mají nějaká výživová omezení. Je vhodné pro bezlepkovou, low carb i keto dietu.
Chřestový krém
Potřebujeme:
2 svazky chřestu (pouze spodní části)
několik hlaviček na ozdobu
2 středně velké cibule
500 ml vývaru
100 ml bílého vína
100 ml smetany 33%
máslo, olivový olej
sůl, pepř
Postup: rozpustíme máslo a přilijeme olej, přidáme nakrájenou cibuli. Mírně osolíme, opepříme a necháme zesklovatět. Vhodíme nalámané kousky chřestu, promícháme a podlijeme bílým vínem. Necháme chvilku odvařit a přilijeme vývar. Vaříme na mírném plameni přibližně 15–20 minut. Horkou směs nalijeme do výkonného mixéru a mixujeme dohladka. Nalijeme zpět do hrnce, dochutíme solí, pepřem a trochou citrónové šťávy. Přivedeme k varu a vlijeme smetanu. Nakonec vhodíme kousek másla a už nevaříme.
Chřest s pošírovaným vejcem a holandskou omáčkou
Potřebujeme:
2 svazky chřestu
4 vejce
ocet
na holandskou omáčku:
2 žloutky
130 g másla
10 ml citrónové šťávy a
10 ml bílého vinného octa sůl
Postup:
Chřest
Chřest očistíme, odlomíme zhruba spodní třetinu stonků a ty použijeme do polévky. Vaříme v parní troubě, nebo v osolené horké vodě s trochou citrónu a másla asi 10–12 minut.
Pošírovaná vejce
V hrnci přivedeme vodu k varu a přidáme ocet. Stáhneme plamen, voda se nám nesmí před vložením vajec vařit. Pokud si nejsme jistí, vyklepneme vejce po jednom do misky a z ní vlijeme do horké vody. Vaříme přibližně 5–6 minut podle velikosti vajec.
Holandská omáčka
Připravíme si vhodný hrnec s vodou na parní lázeň. Do hrnce stačí nalít pár centimetrů vody. Důležité je, že se nám voda nesmí dotýkat nádoby, ve které budeme šlehat holandskou omáčku. V dalším kastrůlku si rozpusťte máslo. Připravte si ocet a citrónovou štávu, do které přidejte trochu soli. Do nerezové misky dejte dva žloutky a 2 lžíce studené vody, šlehejte ručním šlehačem nebo metlou. Mísu s našlehanou směsí dejte nad páru a dál šlehejte až směs zesvětlá, dejte pozor, aby se vám vejce nesrazila. Dejte z páry a pomalu zašlehávejte horké rozpuštěné máslo. Až směs zhoustne, za stálého šlehání vlijte citrónovou šťávu s vinným octem a máte hotovo.
Citrónová kokosovo-mandlová bábovka
Potřebujeme:
6 velkých vajec
100 g jemné kokosové mouky
100 g mandlové mouky (namelte si z celých neloupaných mandlí)
150 g másla (pokud se vyhýbáte mléčným produktům, použijte kokosový olej)
60 g erythritolu (náhrada cukru)
2 lžičky prášku do pečiva
½ lžičky xantany
kůra z jednoho chemicky neošetřeného velkého citrónu
citrónová šťáva
vanilkový extrakt
smetana 33% na zředění těsta
Postup: do mísy vyklepneme celá vejce, přidáme změklé máslo, sladidlo (nebo cukr podle chuti, pokud nemáte žádná stravovací omezení). Nastrouháme kůru, přidáme trochu citrónové šťávy a lžičku vanilkového extraktu. Ručním šlehačem nebo metlou směs řádně našleháme a přidáme všechny zbylé suché ingredience. Promícháme a podle potřeby přilijeme trochu smetany a vody, množství tekutiny záleží na velikosti vajec a druhu kokosové mouky. Směs by měla mít konzistenci klasického těsta na bábovku. Směs vlijeme do předem vymazané formy, vysypané kokosovou moukou a pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C přibližně 40-50 minut.
Dobrou chuť!