Nabídka restaurací, zejména to platí v zahraničí a nejvíc v USA, reflektuje módní trendy ve stravování. Zaměřením na alergeny v potravinách počínaje, přes paleo, masové či vegetariánské diety po zcela radikální stravovací plány (například pouze syrová strava či pouze rostlinná strava - vegani).
Módní trendy ve stravování jsou a budou. Ať už je cílem cokoli a iniciátorem módní vlny kdokoli, vždy jde o příležitost na straně nabídky. Kdo zareaguje první a lépe, oslovuje zajímavou skupinu zákazníků – obvykle z vyšších příjmových skupin obyvatel. To jsou zákazníci, kteří se obvykle nechají oslovit něčím novým, pro tělo prospěšnějším a jsou ochotni za naplnění svých potřeb zaplatit.
Jedním z posledních stravovacích plánů, potřeba podotknout, že těch hodně přísných, je Keto dieta. Ketogenici, jak jsou vyznavači tohoto životního stylu označováni, zásadně omezují příjem cukrů v potravě. Prakticky pouze na několik desítek gramů denně (maximálně 30 až 50 gramů). Cukry nemyslíme samozřejmě jen „sladkosti“, ale sacharidy obecně. A protože veškerá rostlinná hmota obsahuje přirozeně sacharidy, jde o skutečně přísný životní styl. Bez disciplíny a srovnaných priorit to není možné.
Odměnou je pro příznivce ketogenní stravy výrazně lepší kondice a konec starostí s nadváhou či nepoměrem svalové hmoty a tuků v těle. Ne přes noc, ale už za několik měsíců.
Cenou je trvalá změna stravování, frekvence a kvalita přijímané potravy a přístup k jídlu obecně.
A co z jídelníčku vyřadit? Veškeré potraviny s vyšší hladinou sacharidů, tedy zásadně výrobky z obilí a mouky, luštěniny, rýži, ovoce, některé druhy zeleniny (s vysokým obsahem škrobů, tedy např. brambory). Do úvahy nepřipadají také slazené nealkoholické nápoje, pivo a obecně alkohol. A také nekvalitní umělá sladidla.
A co ketogenici jedí? Na živiny bohatá jídla, červené i bílé maso, ryby, mořské plody, vejce, sýry, zeleninu, bobulové ovoce v rozumné míře a zdravé tuky. Tuk je totiž „palivem“ pro tělo v ketóze. V rozumné míře je možná konzumace suchých vín (200 až 400 ml denně).
V tuzemských restauracích to mají keto lidé zatím těžké. Šéfkuchaři obvykle nehledají sacharidy tam, kde jsou. Navíc i přidaný cukr zvykově doplňuje řadu receptů. Sladí se omáčky, saláty a jejich zálivky, různé dipy či marinády. O nějaké keto nabídce či úpravě pokrmů vůbec nemluvě. Ta dnes v tuzemsku neexistuje.
A právě to je příležitost pro nejlepší restaurace. Stačí se jen zamyslet a stávající nabídka lze podávat tak, aby byl host se zvláštními stravovacími požadavky spokojený. A za o cukry „ošizené“ jídlo s radostí zaplatí stejně, nebo víc.
Máme tedy domácí úkol pro mistry kuchaře a šéfkuchaře: osvěžit si, ve kterých surovinách číhají sacharidy, do kterých receptů ze zvyku přidáváme cukr (i když to není potřeba) a následně připravit nabídku, ze které KETO hostům spadne čelist a přebytečná kila půjdou dolů – bez strádání a obětí…