Aktuality

Michelinské hodnocení je na Čechy skoupé

Michelinské hodnocení není jen o michelinských hvězdách. Samozřejmě platí, jak o sobě tvrdí samotný Michelin, že: po michelinské hvězdě touží mnoho kuchařů, ale udělili jsme jich jen pár těm nejlepším. Získání hvězdy (nebo tří) může změnit osud restaurace. Zejména díky silnému a desítky let trvajícímu marketingu, za kterým stojí od počátku jeden z nejznámějších výrobců automobilových pneumatik, nadnárodní koncern Michelin.

Historie se začala psát v roce 1889 ve Francii, kdy bratři Andre a Edouard Michelin založili svoji společnost. To vše v době, kdy v celé Francii jezdilo 3 000 automobilů.

S cílem usnadnit motoristům plánování cest automobilem, začali bratři vydávat malého průvodce s užitečnými informacemi pro cestovatele, mapy, návod na výměnu pneumatiky, seznam míst pro doplnění paliva a také seznam míst, kde se najíst, nebo přenocovat.

Více než 20 let byl průvodce bratrů Michelinů pro cestovatele distribuován zdarma. Později se společnost rozhodla svého průvodce začít prodávat. Myšlenka za tím byla jednoduchá: člověk si skutečně váží jen toho, za co zaplatí. V roce 1920 tak vychází Michelinův průvodce a je k dostání za 7 franků. Světlo světa tak spatřil průvodce se seznamem hotelů v Paříži a seznamem restaurací rozdělených do kategorií. V té době z průvodce zmizela placená reklama restaurací a hotelů.

Pro zvýšení prestiže průvodce najímá inspektory, kteří anonymně navštěvují hodnocené restaurace a hotely. V roce 1936 Michelin světu představuje škálu tří michelinských hvězd.

Od té doby se metodika hodnocení zásadně nezměnila. Co se změnilo, je globální pokrytí hodnocení. V hledáčku inspektorů je dnes více než 30 zemí na třech kontinentech (Amerika, Euro-Asie a Austrálie) a 30 000 restaurací. Každý rok se tiskařskými stroji prožene 30 milionů výtisků průvodce, které zaplní regály knihkupectví po celém světě.

A jak Michelin hodnotí? Vše je samozřejmě zastřeno tajemstvím. Ale základní informace jsou dostupné, tedy pokud se rozhodnete skutečně pečlivě zapátrat v hlubinách internetu. Tři kontinenty má na starosti několik desítek profesionálních hodnotitelů, kteří denně nocují a snídají v hodnocených hotelích po celém světě a obědy a večeře ochutnávají v hodnocených restauracích. Nepotvrzené informace hovoří o lokálních skautech a národních autoritách, kterým dopřávají sluchu i michelinští inspektoři. S ohledem na počet restaurací, které jsou v hledáčku inspektorů a na relativně malý tým, je tato politika velmi pravděpodobná.

K samotnému hodnocení Michelin. Vlajkovou lodí hodnocení jsou michelinské hvězdy. Značení je přehledné a snadno pochopitelné. Jedna hvězda reprezentuje ocenění kvalitní kuchyně, která stojí zastávku při cestě kolem. Dvě hvězdy označují restauraci s excelentní kuchyní. A taková restaurace už stojí za zajížďku. Konečně tři hvězdy označují restauraci s výjimečnou kuchyní. Návštěva takové restaurace pak stojí za samostatný výlet jen a jen za výjimečným labužnickým zážitkem.

Protože michelinských restaurací je jako šafránu, existují ještě další dva stupně michelinova hodnocení. Tzv. Michelin BIB gurmán. BIB je oplácaná figurka známá z loga koncernu Michelin. Známka „BIB“ oceňuje dobrou kvalitu kuchyně za rozumnou cenu. Nejméně komunikovanou známkou je michelinův talíř. Známka „The Plate“ oceňuje restaurace, které pracují s čerstvými surovinami a věnují péči připravovaným pokrmům.

A jak je na tom Česká republika? Z pohledu hodnocení Michelin ne nejlépe. Jednu michelinskou hvězdu se podařilo v roce 2018 získat dvěma pražským restauracím. Známku BIB si rozdělilo šest pražských restaurací. Michelinův talíř obdrželo celkem 25 restaurací v Česku. Aktuální výsledek hodnocení je k dispozici na portálu guide.michelin.com/cz/restaurants .

Pokud by se měl našinec řídit vyhlášeným hodnocením, moc na výběr by tedy skutečně neměl. Z pohledu nadnárodního hodnocení je ale taková povrchnost očekávatelná a nepřekvapující. Nakonec i český knižní trh nepatří mezi největší. A prodej knižního vydání Michelinova průvodce je jediným a hlavním zdrojem příjmů této specializované divize výrobce pneumatik. 

 

 

 

 

Aktuality

22 nejlepších restaurací v České republice získalo prestižní ocení TŘEMI ZLATÝMI LVY

Praha, 28. listopadu 2018 – Celkem 22 ze 104 hodnocených a oceněných restaurací v České republice získalo nejvyšší známku kvality, TŘI ZLATÉ LVY v prestižním projektu Nejlepší restaurace pro rok 2019. Generálním partnerem projektu hodnocení restaurací je PPF banka. Ocenění ve formě známky (…)

22 nejlepších restaurací v České republice získalo prestižní ocení TŘEMI ZLATÝMI LVY
Aktuality

Zlaté plakety pro nejlepší restaurace odlity

Zlaté plakety, trofej na niž líčí ro co rok stovky restaurací v Česku. Ale jen několik málo zážitkových restaurací si je bude moci vystavit ve svých síních slávy. Výsledek hodnocení nejlepších zážitkových restaurací zlatými lvy bude odtajněn 28. listopadu. Stejný den se v distribuci knihkupců (…)

Zlaté plakety pro nejlepší restaurace odlity
Aktuality

Nejlepší restaurace v Česku mají pražskou adresu

K tomuto tvrzení dospěli experti Ústavu pro gastronomii a regionální produkty na základě analýz výsledků tří renomovaných projektů hodnocení zážitkových restaurací v Česku. Podle nezávislých systémů hodnocení, mezinárodních i českých, má většina tzv. fine dining restaurací pražskou adresu. (…)

Nejlepší restaurace v Česku mají pražskou adresu
Aktuality

Sladké hlavní jídlo? Česká klasika

Jedno z půvabných specifik tradiční české kuchyně jsou sladká hlavní jídla. Česká kuchyně je jimi přímo proslulá. Kdo neochutnal nudle s mákem, žemlovku nebo buchtičky se šodó, neprozkoumal ještě všechna svůdná zákoutí sladkých českých lahůdek. Mezi typicky české sladké pokrmy patří žemlovka. (…)

Sladké hlavní jídlo? Česká klasika
Aktuality

Představujeme šéfkuchaře a patriota Jaroslava Sapíka

Jaroslav Sapík, jak sám říká, vyrůstal v kuchařské rodině. Z matčiny strany se rodina kuchařskému řemeslu věnuje již od 17. století a působila hlavně na jižní Moravě, v Čechách, Bavorsku, Vídni, Tyrolsku a také u předních šlechtických rodů. Dnes se Pavel Sapík se svojí manželkou co nejlépe (…)

Představujeme šéfkuchaře a patriota Jaroslava Sapíka
Aktuality

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu

Kdo si myslí, že první hvězdy rozdával Michelin českým šéfkuchařům v nedávné době, tak ten se velmi plete. Psal se rok 1980, v tehdejším Československu vládli komunisté a západ byl pro většinu ukrytý za neprostupnou železnou oponou. Šéfkuchař, absolvent hotelové školy v Piešťanech, Pavel (…)

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu
Aktuality

Omáčky - chlouba české kuchyně

Nejen svíčková na smetaně, která pomyslně českým omáčkám vévodí, ale i nesčetné varianty se základem nejen ze smetany jsou jasným důkazem, že omáčky patří mezi gastronomické poklady tradiční české kuchyně. Pestrá paleta jejich lahodných chutí si vás podmaní jednou provždy, stačí ochutnat. (…)

Omáčky - chlouba české kuchyně
Aktuality

České knedlíky

Typická česká kuchyně by se bez knedlíků neobešla. K oblíbenému českému triu pokrmů, svíčkové na smetaně, vepřovému se zelím a rajské omáčce by chyběla tradiční příloha, knedlíky. Známe mnoho druhů, sladké i slané, které jsou jedním z fenoménů české kuchyně. Ty bez náplně se nejčastěji používají (…)

České knedlíky
Aktuality

Tradiční česká kuchyně – malý exkurz do historie

Mnoho restaurací - zejména v turisticky exponovaných destinacích - hlásá nabídku tradiční české kuchyně. To mě vedlo k zamyšlení - co to skutečně je tradiční česká kuchyně, a kde se vzala? Odpověď na tuto otázku se neobejde bez stručného historického exkurzu. Tak předně, historie české, (…)

Tradiční česká kuchyně – malý exkurz do historie
Aktuality

Příběh o těstovinách

Romantický příběh o středověkém benátském cestovateli Marco Polovi je notoricky známým. Zásluhu na tom má ne jedno filmové či televizní zpracování. Stejně tak panuje obecné přesvědčení o tom, že Marco Polo přivezl ze svých dobrodružství z Číny těstoviny, které v jeho domovině, dnešní Itálii, (…)

Příběh o těstovinách
Aktuality

Nejlepší pizza na světě

Historie italské pizzy sahá do dob antiky, kdy celá řada kultur vyráběla chlebové placky. Předchůdcem pizzy byla pravděpodobně focaccia , plochý chléb známý obyvatelům římské říše jako panis focacius . Na chlebové těsto se běžně přidávaly ingredience jako fíky, med, maso či špek, podle dané (…)

Nejlepší pizza na světě