Aktuality

Nejlepší restaurace v Česku mají pražskou adresu

K tomuto tvrzení dospěli experti Ústavu pro gastronomii a regionální produkty na základě analýz výsledků tří renomovaných projektů hodnocení zážitkových restaurací v Česku.

Podle nezávislých systémů hodnocení, mezinárodních i českých, má většina tzv. fine dining restaurací pražskou adresu. Experti Ústavu pro gastronomii a regionální produkty dospěli k tomuto závěru po srovnání tří renomovaných systémů hodnocení kvality restaurací. Konkrétně Michelin Guide (průvodce Michelin), Gambero Rosso (italský průvodce) a Nejlepší restaurace (tuzemský projekt principiálně srovnatelný s oběma uvedenými zahraničními projekty). Všechny uvedené projekty hodnotí kvalitu restaurací průběžně a v ročním cyklu oznamují výsledky. Oceněné restaurace jsou rozděleny do kategorií, žádná z uvedených autorit nevytváří žebříčky.

A jak tedy dopadla česká fine dinig scéna, či lépe česky: jak dopadly zážitkové restaurace? Nejpřehlednějším a nejúplnějším datovým zdrojem je tuzemský projekt Nejlepší restaurace. Ve své ročence s názvem Nejlepší nejen pražské restaurace 2018 uvádí více než 100 tuzemských restaurací. Podle neoficiálních výsledků hodnocení pro rok 2019, které máme exkluzivně k dispozici, si dělí ocenění jedním, dvěma či třemi zlatými lvy přes 100 restaurací. Pouze 13 z nich (12 %) má adresu mimo hlavní město Prahu. Ale na druhou stranu z 24 nejvýše hodnocených, tedy pečetí se třemi zlatými lvy, jsou dvě restaurace mimopražské (tj. více než 8 %). Přes 50 % všech hodnocených restaurací sídlí v Praze 1, tedy v historickém centru Prahy.

Zahraniční hodnocení českou fine dining scénu spíše přehlížejí. Snad díky úspěšným italským restauratérům, kteří provozují své restaurace v České republice, se naše restaurace staly předmětem zájmu inspektorů italského projektu Gambero Rosso (Červená kreveta), který uděluje pověstné vidličky. V Česku rozdal celkem tři známky, z toho jednu nejvyšší. Všechny oceněné restaurace mají pražskou adresu. Systém hodnocení kvality s nejdelší historií a prestiží Michelin Guide rozdává celosvětově své hvězdy a známky Bib Gourmand (dobré jídlo za rozumnou cenu). Ale ani tento prestižní systém hodnocení není na ocenění v Česku nijak štědrý. Skutečně prestižní známku – michelinskou hvězdu – obhájily v posledním ročníku jen dvě restaurace. Obě v Praze. Známka Bib Gourmand, určená spíše pro běžné než zážitkové restaurace, byla udělena v aktuálním hodnocení pouze pěti dalším restauracím. Všechny mají pražské adresy. Mimochodem Michelin byl na Česko v posledním ročníku velmi přísný. Odebral jednu michelinskou hvězdu, významně ubylo i restaurací se známkou Bib Gourmand.

Projekty hodnocení kvality restaurací

Michelin Guide

Francouzský projekt zakladatelů značky Michelin, s kořeny  spjatými s počátkem automobilismu, měl zprvu podobu jednoduchého průvodce s radami kde natankovat, vyměnit pneumatiku, ale také kde se vyspat a najíst. Projekt se postupně vypracoval na globální systém hodnocení kvality. Inspektoři působí na třech kontinentech a v hledáčku mají více než 30 zemí a 30 000 restaurací. Výsledky hodnocení jsou zveřejňovány jednou za rok v knižní podobě. Náklad knihy dosahuje celosvětově 30 milionů výtisků a jsou dostupné v maloobchodní distribuci.

Způsob hodnocení restaurací: Neveřejná metodika hodnocení, anonymní inspektoři. Známky v podobě jedné až tří michelinských hvězd.

Gambero Rosso

Italský projekt zaměřený zejména na Itálii. Hodnocení je trochu protekcionistické, v zahraničí hodnotí restaurace provozované Italy nebo výjimečně restauratéry z ostatních zemí středomořského regionu. Výsledky jsou zveřejňovány na webových stránkách projektu on-line.

Způsob hodnocení:  Neveřejná metodika hodnocení, anonymní inspektoři. Výsledky hodnocení jsou reprezentovány známkou jedné až tří vidliček.

Nejlepší restaurace roku

Projekt zastřešený nakladatelstvím TopLife Czech. V Česku působí od roku 2014. Projekt původně zaměřený na pražské restaurace usiluje o kultivaci gastronomie a návrat Česka na pozice, ze kterých ustoupilo po roce 1948. V hledáčku inspektorů je několik set tuzemských restaurací. Projekt v mnohém připomíná hodnocení bratrů Michelinů, ale více respektuje česká národní specifika. Výsledky hodnocení jsou zveřejňovány jednou za rok v knižní podobě. Náklad knihy, dostupné v maloobchodní distribuci, dosahuje podle informací nakladatelství 10 000 výtisků. 

Způsob hodnocení: Neveřejná metodika hodnocení, stručná informace je dostupná ne webových stránkách projektu. Inspektoři hodnotí restaurace anonymně. Známky v podobě jednoho až tří zlatých lvů se objevují od roku 2015 na výlohách tuzemských restaurací.

O Ústavu pro gastronomii a regionální produkty

Posláním Ústavu pro gastronomii a regionální produkty je: 1) zvyšování úrovně gastronomických služeb v České republice a zjišťování způsobů, jakými toho lze dosáhnout; 2) hodnocení gastronomických služeb, evidence míst jejich poskytování, včetně tvorby metod a postupů tohoto hodnocení; 3) vyhledávání gastronomického zboží (pokrmů a jiných poživatin) a míst poskytování gastronomických služeb, připadajících v úvahu k označení jako „regionální produkt“, včetně tvorby vlastních metod a postupů k jejich vyhledávání a 4) vyhledávání, hodnocení, evidence a propagace turisticky atraktivních, pamětihodných či jinak významných míst a produktů, včetně tvorby metod a postupů tohoto hodnocení.

Za tímto účelem Ústav pro gastronomii a regionální produkty: 1) sdružuje komunitu zájemců o činnosti a cíle ústavu a s jejich podporou; 2) pořádá konference, semináře, výstavy, přednášky a diskuze zaměřené na cíle ústavu, včetně tzv. workshopů a školení; 3) provádí vědecký i neformální výzkum; 4) shromažďuje, zpracovává a zveřejňuje získané informace; 5) realizuje nakladatelskou a vydavatelskou činnost; 6) poskytuje expertní a poradenskou činnost v oblastech vymezených účelem ústavu; 7) rozvíjí národní i mezinárodní spolupráci s osobami sledujícími shodné zájmy a cíle a další relevantní činnosti.   

Informační zdroje:

knihy Michelin Guide (národní mutace a různé ročníky), Portál www.guide.michelin.com, heslo Czech Republic

portál www.gamberorosso.it, Heslo Czech Republic

knihy Nejlepší nejen pražské restaurace 2018, 2017, 2016 a 2015, statistika vypracovaná společností TopLife Czech z průběžných dat pro hodnocení 2019, Portál www.toplifeczech.cz

 

Aktuality

22 nejlepších restaurací v České republice získalo prestižní ocení TŘEMI ZLATÝMI LVY

Praha, 28. listopadu 2018 – Celkem 22 ze 104 hodnocených a oceněných restaurací v České republice získalo nejvyšší známku kvality, TŘI ZLATÉ LVY v prestižním projektu Nejlepší restaurace pro rok 2019. Generálním partnerem projektu hodnocení restaurací je PPF banka. Ocenění ve formě známky (…)

22 nejlepších restaurací v České republice získalo prestižní ocení TŘEMI ZLATÝMI LVY
Aktuality

Zlaté plakety pro nejlepší restaurace odlity

Zlaté plakety, trofej na niž líčí ro co rok stovky restaurací v Česku. Ale jen několik málo zážitkových restaurací si je bude moci vystavit ve svých síních slávy. Výsledek hodnocení nejlepších zážitkových restaurací zlatými lvy bude odtajněn 28. listopadu. Stejný den se v distribuci knihkupců (…)

Zlaté plakety pro nejlepší restaurace odlity
Aktuality

Michelinské hodnocení je na Čechy skoupé

Michelinské hodnocení není jen o michelinských hvězdách. Samozřejmě platí, jak o sobě tvrdí samotný Michelin, že: po michelinské hvězdě touží mnoho kuchařů, ale udělili jsme jich jen pár těm nejlepším. Získání hvězdy (nebo tří) může změnit osud restaurace. Zejména díky silnému a desítky let (…)

Michelinské hodnocení je na Čechy skoupé
Aktuality

Sladké hlavní jídlo? Česká klasika

Jedno z půvabných specifik tradiční české kuchyně jsou sladká hlavní jídla. Česká kuchyně je jimi přímo proslulá. Kdo neochutnal nudle s mákem, žemlovku nebo buchtičky se šodó, neprozkoumal ještě všechna svůdná zákoutí sladkých českých lahůdek. Mezi typicky české sladké pokrmy patří žemlovka. (…)

Sladké hlavní jídlo? Česká klasika
Aktuality

Představujeme šéfkuchaře a patriota Jaroslava Sapíka

Jaroslav Sapík, jak sám říká, vyrůstal v kuchařské rodině. Z matčiny strany se rodina kuchařskému řemeslu věnuje již od 17. století a působila hlavně na jižní Moravě, v Čechách, Bavorsku, Vídni, Tyrolsku a také u předních šlechtických rodů. Dnes se Pavel Sapík se svojí manželkou co nejlépe (…)

Představujeme šéfkuchaře a patriota Jaroslava Sapíka
Aktuality

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu

Kdo si myslí, že první hvězdy rozdával Michelin českým šéfkuchařům v nedávné době, tak ten se velmi plete. Psal se rok 1980, v tehdejším Československu vládli komunisté a západ byl pro většinu ukrytý za neprostupnou železnou oponou. Šéfkuchař, absolvent hotelové školy v Piešťanech, Pavel (…)

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu
Aktuality

Omáčky - chlouba české kuchyně

Nejen svíčková na smetaně, která pomyslně českým omáčkám vévodí, ale i nesčetné varianty se základem nejen ze smetany jsou jasným důkazem, že omáčky patří mezi gastronomické poklady tradiční české kuchyně. Pestrá paleta jejich lahodných chutí si vás podmaní jednou provždy, stačí ochutnat. (…)

Omáčky - chlouba české kuchyně
Aktuality

České knedlíky

Typická česká kuchyně by se bez knedlíků neobešla. K oblíbenému českému triu pokrmů, svíčkové na smetaně, vepřovému se zelím a rajské omáčce by chyběla tradiční příloha, knedlíky. Známe mnoho druhů, sladké i slané, které jsou jedním z fenoménů české kuchyně. Ty bez náplně se nejčastěji používají (…)

České knedlíky
Aktuality

Tradiční česká kuchyně – malý exkurz do historie

Mnoho restaurací - zejména v turisticky exponovaných destinacích - hlásá nabídku tradiční české kuchyně. To mě vedlo k zamyšlení - co to skutečně je tradiční česká kuchyně, a kde se vzala? Odpověď na tuto otázku se neobejde bez stručného historického exkurzu. Tak předně, historie české, (…)

Tradiční česká kuchyně – malý exkurz do historie
Aktuality

Příběh o těstovinách

Romantický příběh o středověkém benátském cestovateli Marco Polovi je notoricky známým. Zásluhu na tom má ne jedno filmové či televizní zpracování. Stejně tak panuje obecné přesvědčení o tom, že Marco Polo přivezl ze svých dobrodružství z Číny těstoviny, které v jeho domovině, dnešní Itálii, (…)

Příběh o těstovinách
Aktuality

Nejlepší pizza na světě

Historie italské pizzy sahá do dob antiky, kdy celá řada kultur vyráběla chlebové placky. Předchůdcem pizzy byla pravděpodobně focaccia , plochý chléb známý obyvatelům římské říše jako panis focacius . Na chlebové těsto se běžně přidávaly ingredience jako fíky, med, maso či špek, podle dané (…)

Nejlepší pizza na světě