Aktuality

NEJLEPŠÍ ŠÉFKUCHAŘI PŘEBÍRAJÍ VELKOU KUCHAŘKU - RESTAURACE OBLACA

Šéfkuchaři z nejlepších restaurací v Česku přebírají v těchto dnech osobní výtisk Velké kuchařky nejlepších šéfkuchařů. Poslední titul nakladatelství, připravený pod patronátem Ústavu pro gastronomii a regionální produkty, umožní čtenářům nahlédnout za dveře kuchyní a do "hlav" mistrů šéfkuchařů. 70 nejlepších šéfkuchařů představuje 210 svých oblíbených či "trendy" receptů. Zruční domácí kuchaři se tak mohou pokusit vytvořit podle přehledných receptů vybrané pokrmy. Kolegové šéfkuchaři se mohou nechat inspirovat kreacemi svých kolegů. Všichni mohou číst a listovat v krásné knize se 608 stranami a 2,2 kg čisté váhy plné inspirativních fotografií, originálních receptů a zajímavých medailonků nejlepších šéfkuchařů.

Aktuality

Nejlepší restaurace v Česku mají pražskou adresu

K tomuto tvrzení dospěli experti Ústavu pro gastronomii a regionální produkty na základě analýz výsledků tří renomovaných projektů hodnocení zážitkových restaurací v Česku. Podle nezávislých systémů hodnocení, mezinárodních i českých, má většina tzv. fine dining restaurací pražskou adresu. (…)

Nejlepší restaurace v Česku mají pražskou adresu
Aktuality

Michelinské hodnocení je na Čechy skoupé

Michelinské hodnocení není jen o michelinských hvězdách. Samozřejmě platí, jak o sobě tvrdí samotný Michelin, že: po michelinské hvězdě touží mnoho kuchařů, ale udělili jsme jich jen pár těm nejlepším. Získání hvězdy (nebo tří) může změnit osud restaurace. Zejména díky silnému a desítky let (…)

Michelinské hodnocení je na Čechy skoupé
Aktuality

Sladké hlavní jídlo? Česká klasika

Jedno z půvabných specifik tradiční české kuchyně jsou sladká hlavní jídla. Česká kuchyně je jimi přímo proslulá. Kdo neochutnal nudle s mákem, žemlovku nebo buchtičky se šodó, neprozkoumal ještě všechna svůdná zákoutí sladkých českých lahůdek. Mezi typicky české sladké pokrmy patří žemlovka. (…)

Sladké hlavní jídlo? Česká klasika
Aktuality

Představujeme šéfkuchaře a patriota Jaroslava Sapíka

Jaroslav Sapík, jak sám říká, vyrůstal v kuchařské rodině. Z matčiny strany se rodina kuchařskému řemeslu věnuje již od 17. století a působila hlavně na jižní Moravě, v Čechách, Bavorsku, Vídni, Tyrolsku a také u předních šlechtických rodů. Dnes se Pavel Sapík se svojí manželkou co nejlépe (…)

Představujeme šéfkuchaře a patriota Jaroslava Sapíka
Aktuality

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu

Kdo si myslí, že první hvězdy rozdával Michelin českým šéfkuchařům v nedávné době, tak ten se velmi plete. Psal se rok 1980, v tehdejším Československu vládli komunisté a západ byl pro většinu ukrytý za neprostupnou železnou oponou. Šéfkuchař, absolvent hotelové školy v Piešťanech, Pavel (…)

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu
Aktuality

Omáčky - chlouba české kuchyně

Nejen svíčková na smetaně, která pomyslně českým omáčkám vévodí, ale i nesčetné varianty se základem nejen ze smetany jsou jasným důkazem, že omáčky patří mezi gastronomické poklady tradiční české kuchyně. Pestrá paleta jejich lahodných chutí si vás podmaní jednou provždy, stačí ochutnat. (…)

Omáčky - chlouba české kuchyně
Aktuality

České knedlíky

Typická česká kuchyně by se bez knedlíků neobešla. K oblíbenému českému triu pokrmů, svíčkové na smetaně, vepřovému se zelím a rajské omáčce by chyběla tradiční příloha, knedlíky. Známe mnoho druhů, sladké i slané, které jsou jedním z fenoménů české kuchyně. Ty bez náplně se nejčastěji používají (…)

České knedlíky
Aktuality

Pozdní letní menu šéfkuchaře Jiřího Noska

Šéfkuchař třílvíčkové restaurace Zdenek’s Oyster Bar připravil na konec prázdnin zajímavé menu. „Rád používám produkty moře včetně řas nebo vzácného planktonu. V jídlech je propojuji se surovinami od lokálních dodavatelů jako jsou melouny, rajčata, kedlubny, ředkvičky, meruňky, švestky, fenykl (…)

Pozdní letní menu šéfkuchaře Jiřího Noska
Aktuality

Nejlepší šéfkuchaři přebírají Velkou kuchařku - restaurace Miura

Šéfkuchaři z nejlepších restaurací v Česku přebírají v těchto dnech osobní výtisk Velké kuchařky nejlepších šéfkuchařů. Poslední titul nakladatelství, připravený pod patronátem Ústavu pro gastronomii a regionální produkty, umožní čtenářům nahlédnout za dveře kuchyní a do "hlav" mistrů (…)

Nejlepší šéfkuchaři přebírají Velkou kuchařku - restaurace Miura
Aktuality

Čeští kuchaři jsou nejlepší na světě

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR porazil všechny týmy z celého světa, které bojovaly o bronzovou sošku lva, národní symbol Singapuru. V konkurenci kuchařů z Taiwanu, Nového Zélandu nebo Malajsie báječně uspěl. „ Jsme nadšení, protože tato soutěž je skutečně ohromně prestižní. Takovéhle (…)

Čeští kuchaři jsou nejlepší na světě
Aktuality

Tip na kulinářský výlet. Restaurace Babiččina zahrada v Průhonicích.

Restaurace Babiččina zahrada ve středočeských Průhonicích restauratéra Jurije Kolesnika vítá hosty od roku 2013. Koncept zahradní restaurace s ubytováním a wellness doplnil existující projekt fine dining restaurace na Starém městě v Praze, restauraci La Veranda. Obě restaurace zaštiťuje svým (…)

Tip na kulinářský výlet. Restaurace Babiččina zahrada v Průhonicích.
Aktuality

NEJLEPŠÍ ŠÉFKUCHAŘI PŘEBÍRAJÍ VELKOU KUCHAŘKU - RESTAURACE SALABKA

Šéfkuchaři z nejlepších restaurací v Česku přebírají v těchto dnech osobní výtisk Velké kuchařky nejlepších šéfkuchařů. Poslední titul nakladatelství, připravený pod patronátem Ústavu pro gastronomii a regionální produkty, umožní čtenářům nahlédnout za dveře kuchyní a do "hlav" mistrů (…)

NEJLEPŠÍ ŠÉFKUCHAŘI PŘEBÍRAJÍ VELKOU KUCHAŘKU - RESTAURACE SALABKA
Aktuality

Benjamin. Restaurace, kde je zákazník středem pozornosti

Restauratér a šéfkuchař Štěpán Návrat otevřel v pražských Vršovicích zážitkovou restauraci Benjamin. A jde vskutku o pozornost hodný počin. Velmi netradiční koncept restaurace s deseti místy a možností návštěvy pouze po předchozí rezervaci nemá zatím v Praze obdoby. I v zahraničí je tento (…)

Benjamin. Restaurace, kde je zákazník středem pozornosti
Aktuality

Restaurace Paloma míří přímo mezi absolutní špičku

Jihofrancouzská restaurace Paloma, oceněná dvěma Michelinovými hvězdami, má svoji sesterskou provozovnu ve středočeských Průhonicích na hranicích Prahy. A jde o sourozence se vším všudy.  Vedle téměř přesné repliky interiéru je podstatná shoda v osobě šéfkuchaře. Michelinský šéfkuchař Nicolas (…)

Restaurace Paloma míří přímo mezi absolutní špičku
Aktuality

Nejlepší šéfkuchaři přebírají Velkou kuchařku - restaurace Avantgarde

Šéfkuchaři z nejlepších restaurací v Česku přebírají v těchto dnech osobní výtisk Velké kuchařky nejlepších šéfkuchařů. Poslední titul nakladatelství, připravený pod patronátem Ústavu pro gastronomii a regionální produkty, umožní čtenářům nahlédnout za dveře kuchyní a do "hlav" mistrů (…)

Nejlepší šéfkuchaři přebírají Velkou kuchařku - restaurace Avantgarde
Aktuality

Nejlepší šéfkuchaři přebírají Velkou kuchařku - restaurace SOHO

Šéfkuchaři z nejlepších restaurací v Česku přebírají v těchto dnech osobní výtisk Velké kuchařky nejlepších šéfkuchařů. Poslední titul nakladatelství, připravený pod patronátem Ústavu pro gastronomii a regionální produkty, umožní čtenářům nahlédnout za dveře kuchyní a do "hlav" mistrů (…)

Nejlepší šéfkuchaři přebírají Velkou kuchařku - restaurace SOHO
Aktuality

Nejlepší šéfkuchaři přebírají Velkou kuchařku - Francouzská restaurace

Šéfkuchaři z nejlepších restaurací v Česku přebírají v těchto dnech osobní výtisk Velké kuchařky nejlepších šéfkuchařů. Poslední titul nakladatelství, připravený pod patronátem Ústavu pro gastronomii a regionální produkty, umožní čtenářům nahlédnout za dveře kuchyní a do "hlav" mistrů (…)

Nejlepší šéfkuchaři přebírají Velkou kuchařku - Francouzská restaurace
Aktuality

Tradiční česká kuchyně – malý exkurz do historie

Mnoho restaurací - zejména v turisticky exponovaných destinacích - hlásá nabídku tradiční české kuchyně. To mě vedlo k zamyšlení - co to skutečně je tradiční česká kuchyně, a kde se vzala? Odpověď na tuto otázku se neobejde bez stručného historického exkurzu. Tak předně, historie české, (…)

Tradiční česká kuchyně – malý exkurz do historie
Aktuality

Příběh o těstovinách

Romantický příběh o středověkém benátském cestovateli Marco Polovi je notoricky známým. Zásluhu na tom má ne jedno filmové či televizní zpracování. Stejně tak panuje obecné přesvědčení o tom, že Marco Polo přivezl ze svých dobrodružství z Číny těstoviny, které v jeho domovině, dnešní Itálii, (…)

Příběh o těstovinách
Aktuality

Nejlepší pizza na světě

Historie italské pizzy sahá do dob antiky, kdy celá řada kultur vyráběla chlebové placky. Předchůdcem pizzy byla pravděpodobně focaccia , plochý chléb známý obyvatelům římské říše jako panis focacius . Na chlebové těsto se běžně přidávaly ingredience jako fíky, med, maso či špek, podle dané (…)

Nejlepší pizza na světě