Aktuality

Příběh michelinových hvězd

Co se skrývá za hvězdami michelinova hodnocení

Pravděpodobně každý gurmán už někdy četl či slyšel o unikátním systému „známkování“ restaurací. Pro osvěžení či doplnění informací o projektu, jehož kořeny sahají na konec 19. století k bratrům Andrému a Eduardovi Miechelinům, jsme připravili krátkého průvodce o světoznámém Průvodci s velkým P – GUIDE MICHELIN.

Hvězdy a odznaky v červeném průvodci
Kniha – michelinův průvodce – která poprvé spatřila světlo světa před 120 lety, stručně představuje na dvou až třech řádcích textu restaurace, které se pyšní některým ze symbolů udělených inspektory průvodce. Nejznámějším symbolem a ceněnou trofejí pro všechny šéfkuchaře světa je michelinova hvězda. Restaurace může získat jednu, dvě či tři hvězdy. Nutno podotknout, že většina restaurací nezíská hvězdu žádnou. Ti nejlepší získávají ocenění pro svou restauraci na základě pěti kritérií:
1. kvalita používaných surovin
2. mistrovství spojující kuchařské techniky a práci s chutí
3. otisk osobnosti šéfkuchaře ve vydávaných pokrmech (originalita)
4. poměr ceny a výkonu
5. konzistence v rámci jednotlivých návštěv inspektorů
Při udílení hvězd inspektoři nezohledňují interiér restaurace, úroveň stolování ani kvalitu obsluhy. Při udílení hvězd se inspektoři soustředí jen a jen na podávané pokrmy. Vše ostatní reprezentují odznaky symbolizované piktogramem vidličky a lžíce – odznak komfortu a kvality, to vše v pěti kategoriích.
Základní michelinské hodnocení bylo v roce 1997 rozšířeno o odznak Bib Gourmand reprezentující „kvalitní kuchyni za rozumné ceny“ a v roce 2016 o odznak talíře (The Michelin Plate) symbolizující restauraci, která jednoduše řečeno nabízí „dobré jídlo“ (simly serve good food).

Historie světoznámého průvodce
Na počátku malé červené knihy byla jiná motivace než ta, která reprezentuje michelinské hodnocení dnes.
Díváme se zpět do roku 1889, kdy zakládají bratři André a Eduard svoji firmu na pneumatiky Michelin. Do doby, kdy prašné silnice Francie brázdily sotva tři tisícovky automobilů. S cílem pomoci motoristům při plánování jejich výletů, a nepřímo tak podpořit prodej svých pneumatik značky Michelin, přicházejí bratři s užitečným průvodcem obsahujícím nejen mapy, ale také rady, jak svépomocí vyměnit pneumatiku, kde natankovat benzín a samozřejmě doporučení, kde přečkat noc a dobře se najíst.
Celá dvě desetiletí nabízeli bratři cestovatelům svého průvodce zdarma. Přelomovým rokem se stal rok 1920, kdy bratři, věrni své filozofii, že „zákazník nejlépe ocení to, za co si zaplatí“, vyšel poprvé červený průvodce, který si cestovatelé museli koupit. Za sedm franků.
Červený průvodce se zprvu nezaměřoval na restaurace, převážně doporučoval místa k noclehu, ověřené hotely lepších kategorií a restauracím se věnovala pouze jedna z okrajových kapitol.  V čase však rostla popularita dříve okrajové kapitoly o restauracích a bratři sestavili profesionální tým restauračních inspektorů.
V roce 1926 představil červený průvodce ocenění v podobě jedné hvězdy. O pět let později se hodnocení rozšířilo do stávající podoby. V roce 1936 byla publikována metodika a inspektory hodnocené oblasti. Pravidla platí více méně dodnes. A co tedy michelinské hvězdy pro návštěvníka restaurace znamenají:
jedna hvězda – skvělá kuchyně, která stojí za zastávku,
dvě hvězdy – excelentní kuchyně, která stojí za zajížďku,
tři hvězdy – výjimečná kuchyně, která stojí za samostatný výlet.

Jednoduché, že? Tak šťastnou cestu, zejména po Evropě. V Česku mnoho michelinských restaurací bohužel nenajdeme. A i ty dvě oceněné dosáhly bohužel jen na jedinou hvězdu. Škoda, myslíme si, že naše tuzemská gastronomie má rozhodně na víc.

Čerpáno ze tránek Michelin Guide.

 

Aktuality

Zlatí lvi zůstávají jediným českým objektivním hodnocením restaurací

Děkujeme partnerům projektu Zlatých lvů za jejich dlouhodobou podporu. Díky PPF Bance, generálnímu partnerovi a oborovým partnerům a značkám: Bidfood Czech Republic, Korunní a Stella Artois není hodnocení restaurací závislé na ochotě majitelů a manažerů restaurací finančně na výsledku (…)

Zlatí lvi zůstávají jediným českým objektivním hodnocením restaurací
Aktuality

Zmrzlina v zimě? Proč ne, alespoň se nerozteče.

Proč byste se na podzim a v zimě měli vzdávat své oblíbené pochoutky? Nadcházející chladné měsíce rozhodně neznamenají několikaměsíční pauzu, kterou tak nějak přetrpíte, a pak se s prvním sluníčkem do mražené laskominy opět bezuzdně pustíte. Vždyť jen pomyslete na sladké a hřejivé koření, (…)

Zmrzlina v zimě? Proč ne, alespoň se nerozteče.
Aktuality

Už jste ochutnali jídla prezidentů?

Ptali jsme se šéfkuchaře Jiřího Krále. Vařil prezidentům a monarchům a teď uvaří vám. Kde? To se dozvíte v exkluzivním rozhovoru pro TopLife magazín. Proč jste se po mnoha letech ve fusion restauraci Aureole, kde jste hned pětkrát získal ocenění Michelin Bib Gourmand, vrátil k české (…)

Už jste ochutnali jídla prezidentů?
Aktuality

Zlatí lvi na inspekci: Casa De Carli

Návštěvu v Casa De Carli jsme si opravdu užili. Nejprve nás majitel a šéfkuchař Matteo De Carli provedl po rekonstruovaných prostorách restaurace. Místo naříkání využil nucené pauzy a pustil se do velkých změn v interiéru. Hlavnímu prostoru vévodí vysoký prosvětlený strop, zlatou výmalbu stěn (…)

Zlatí lvi na inspekci: Casa De Carli
Aktuality

Delikátní chřestové menu se zákuskem. Zdravé a bez lepku.

Kdo si chce připravit toto chutné menu, tak níže najde recepty na všechny chody. Menu je vhodné pro všechny, i pro ty, kteří mají nějaká výživová omezení. Je vhodné pro bezlepkovou, low carb i keto dietu. Chřestový krém Potřebujeme: 2 svazky chřestu (pouze spodní části) několik hlaviček (…)

Delikátní chřestové menu se zákuskem. Zdravé a bez lepku.
Aktuality

Tip na sváteční menu

Tip na menu na neděli podle šéfkuchařů z naší nové Velké kuchařky světových kuchyní. Sestavili jsme pro vás sváteční menu tří šéfkuchařů a jejich receptů – tentokrát z naší české kuchyně. Vybrali jsme česnekovo-koriandrový krém s husími játry od Jaroslava Sapíka. Od Mirka Kaliny doporučujeme (…)

Tip na sváteční menu
Aktuality

Tour Zlatých lvů pro sezónu 2020

Spanilá jízda po nejlepších restauracích v zemi pomalu končí. Byla to krásná, ale také náročná náplň posledních tří měsíců. Zástupcům nakladatelství se podařilo osobně navštívit většinu oceněných restaurací a předat cenné insignie projektu. Zlaté plakety, certifikáty, pečeti se zlatým lvem (…)

Tour Zlatých lvů pro sezónu 2020
Aktuality

KETO - modní trend nebo zdravý životní styl?

Nabídka restaurací, zejména to platí v zahraničí a nejvíc v USA, reflektuje módní trendy ve stravování. Zaměřením na alergeny v potravinách počínaje, přes paleo, masové či vegetariánské diety po zcela radikální stravovací plány (například pouze syrová strava či pouze rostlinná strava - vegani). (…)

KETO - modní trend nebo zdravý životní styl?
Aktuality

Jahodové cappuccino z Velké kuchařky světových kuchyní

Marek Raditsch, Executive Chef skupiny restaurací Kampa Group, představuje skandinávkou sladkou inspiraci. Delikátní dezet, který je snadný na přípravu. Vyzkoušejte sami. Další recepty najdete v nové Velké kuchařce světových kuchyní. Vinné párování připravil zkušený eneolog Hynek Vich. (…)

Jahodové cappuccino z Velké kuchařky světových kuchyní
Aktuality

Zlatým lvem se v Česku pyšní jen každá dvoustá restaurace!

Podle analýzy nadnárodní společnosti Bisnode, jedničky v poskytování informací o firmách, přibývají ročně stovky firem v pohostinství. Podle zpracované a v létě letošního roku publikované analýzy se počet restaurací v Česku za posledních devět let zdvojnásobil. K polovině roku 2019 bylo v České (…)

Zlatým lvem se v Česku pyšní jen každá dvoustá restaurace!
Aktuality

Výsledky hodnocení nejlepších restaurací pro sezónu 2020

Křest knihy a slavnostní předávání zlatých lvů nejlepším restauracím proběhlo 20.11. 2019 v historických prostorách Paspova sálu v budově pivovaru Staropramen. Děkujeme tímto Pivovarům Staropramen v čele s generálním ředitelem Petrem Kovaříkem, který byl hostitelem slavnostního předávání (…)

Výsledky hodnocení nejlepších restaurací pro sezónu 2020
Aktuality

Představujeme enologa Hynka Vicha

Autora vinného párování pro Velkou kuchařku světových kuchyní. Hynek Vich se narodil roku 1946 v Jablonci nad Nisou.  Po invazi „spřátelených“ vojsk v roce 1968 emigroval do Belgie, od roku 1972 má belgické občanství. Jeho profesní kariéra startuje ve vyhlášené bruselské restauraci La (…)

Představujeme enologa Hynka Vicha
Aktuality

Sladké hlavní jídlo? Česká klasika

Jedno z půvabných specifik tradiční české kuchyně jsou sladká hlavní jídla. Česká kuchyně je jimi přímo proslulá. Kdo neochutnal nudle s mákem, žemlovku nebo buchtičky se šodó, neprozkoumal ještě všechna svůdná zákoutí sladkých českých lahůdek. Mezi typicky české sladké pokrmy patří žemlovka. (…)

Sladké hlavní jídlo? Česká klasika
Aktuality

Představujeme šéfkuchaře a patriota Jaroslava Sapíka

Jaroslav Sapík, jak sám říká, vyrůstal v kuchařské rodině. Z matčiny strany se rodina kuchařskému řemeslu věnuje již od 17. století a působila hlavně na jižní Moravě, v Čechách, Bavorsku, Vídni, Tyrolsku a také u předních šlechtických rodů. Jaroslav Sapík se vyučil kuchařem v hotelu (…)

Představujeme šéfkuchaře a patriota Jaroslava Sapíka
Aktuality

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu

Kdo si myslí, že první hvězdy rozdával Michelin českým šéfkuchařům v nedávné době, tak ten se velmi plete. Psal se rok 1980, v tehdejším Československu vládli komunisté a západ byl pro většinu ukrytý za neprostupnou železnou oponou. Šéfkuchař, absolvent hotelové školy v Piešťanech, Pavel (…)

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu
Aktuality

Omáčky - chlouba české kuchyně

Nejen svíčková na smetaně, která pomyslně českým omáčkám vévodí, ale i nesčetné varianty se základem nejen ze smetany jsou jasným důkazem, že omáčky patří mezi gastronomické poklady tradiční české kuchyně. Pestrá paleta jejich lahodných chutí si vás podmaní jednou provždy, stačí ochutnat. (…)

Omáčky - chlouba české kuchyně
Aktuality

České knedlíky

Typická česká kuchyně by se bez knedlíků neobešla. K oblíbenému českému triu pokrmů, svíčkové na smetaně, vepřovému se zelím a rajské omáčce by chyběla tradiční příloha, knedlíky. Známe mnoho druhů, sladké i slané, které jsou jedním z fenoménů české kuchyně. Ty bez náplně se nejčastěji používají (…)

České knedlíky
Aktuality

Tradiční česká kuchyně

Tradiční česká kuchyně má své kořeny v kuchyních typických pro střední Evropu. S ohledem na historii naší země je to logické. Tak předně, historie české, respektive československé státnosti je relativně krátká. Nedávné oslavy 28. října nám každoročně připomínají, že  se na mapě světa objevil (…)

Tradiční česká kuchyně