Aktuality

Příběh o těstovinách

Romantický příběh o středověkém benátském cestovateli Marco Polovi je notoricky známým. Zásluhu na tom má ne jedno filmové či televizní zpracování. Stejně tak panuje obecné přesvědčení o tom, že Marco Polo přivezl ze svých dobrodružství z Číny těstoviny, které v jeho domovině, dnešní Itálii, zdomácněly a jsou de facto synonymem označující italskou kuchyni – PASTA.

Pokud chceme být ale korektní – a nepleťme si to s hnidopišstvím – musíme se na tento příběh podívat v širších souvislostech. V první řadě se podíváme na autora původního příběhu. Romantický spisovatel konce 13. století Rustichello da Pisa, známý také jako Rusticiano, je známým spoluautorem autobiografického cestopisu o Marco Polovi. Tento cestopis údajně vznikl v italském Janově v době, kdy byli jak Marco Polo tak Rusticiano společně uvězněni po bitvách mezi Janovem a Pisou a Janovem a Benátkami. Cestopis o Marco Polovi není spisovatelovou prvotinou. Již dříve tento Janovan sepsal romantický příběh o králi Artušovi. Tento ryze anglický příběh tak ve skutečnosti pochází z pera italského spisovatele. Právě tato spojitost – „ryze anglické“ mytologie a slavného cestopisu – je první indicií, že spojení mezi Čínou, Marco Polem a italskými těstovinami nemusí být tak pevné, jak se zdá. A to zcela pomíjíme diskuzi historiků o tom, zda je Marco Polo skutečně historickou postavou či romantickou fikcí.

Nejprve se detailně podívejme na čínské těstoviny. Starodávné čínské těstoviny nebyly vyráběny z mleté pšenice, ale z jiného „travního“ semene, prosa, a to již tři tisíce let před naším letopočtem. Přibližně 300 let př.n.l. se objevují v dochovaných písemných záznamech zmínky o směsi bing, která se objevuje ve zmínkách o těstě, chlebu, ale i těstovinách. Je velmi pravděpodobné, že bing je moukou z mleté pšenice. V dobách cestovatele Marco Pola, tedy koncem 13. století, byly v čínské kuchyni těstoviny velmi používanou ingrediencí a byly vyráběny nejen z pšeničné mouky, ale také z mouky rýžové či mouky sójové. Ačkoli Marco Polo ve svém cestopise popisuje těstoviny podobné dnešním makaronům, které údajně ochutnal během 17 let strávených na dvoře čínského císaře Kublai Khana – a právě tento popis vytváří obecně přijímané propojení mezi Čínou a italskými těstovinami – je dnes odborníkům známé, že jde jen o mýtus.

Kdo tedy skutečně do Itálie těstoviny přivezl, pokud panuje shoda, že nejde o původní italský pokrm?

Ve skutečnosti, tak jako mnohé, přinesli Evropanům těstoviny Arabové. O více než století dříve, než Marco Polo údajně přivezl těstoviny ze svých cest po Číně, přivezli Arabové své sušené těstoviny a začali s nimi obchodovat na Sicílii a Sardinii. A nepřivezli jen hotové sušené těstoviny, přivezli také zásadní ingredienci, tvrdozrnnou pšenici, z jejíž mouky zvané semolina se těstoviny vyrábějí. Arabové úspěšně rozvinuli pěstování tvrdozrnné pšenice na Sicílii, vybudovali sofistikovaný podzemní závlahový systém a postavili řadu mlýnů, které tuto pšenici mlely. Dodnes je možné na Sicílii najít pozůstatky závlahového systému i starověkých mlýnů. A dodnes na Sicílii pěstují nejlepší tvrdou pšenici a vyrábějí nejlepší semolinu. Další vyhlášené mlýny a výrobci těstovin pak sídlí v italské Kampánii v městečku Gragnano.

Ačkoli jsme mýtus přesvědčivě vyvrátili, pravdou zůstává, že uchopení romantického příběhu o Marcu Polovi italskými imigranty v Americe na začátku 20. století, s cílem zvýšit prodej těstovin nedůvěřivým Američanům, je tím pravým důvodem, proč jsou italské těstoviny jedním z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších jídel a najdeme je na jídelním listu nejlepších restaurací – celosvětově. A navíc není složité si autentické italské těstoviny vyrobit i doma.    

Aktuality

22 nejlepších restaurací v České republice získalo prestižní ocení TŘEMI ZLATÝMI LVY

Praha, 28. listopadu 2018 – Celkem 22 ze 104 hodnocených a oceněných restaurací v České republice získalo nejvyšší známku kvality, TŘI ZLATÉ LVY v prestižním projektu Nejlepší restaurace pro rok 2019. Generálním partnerem projektu hodnocení restaurací je PPF banka. Ocenění ve formě známky (…)

22 nejlepších restaurací v České republice získalo prestižní ocení TŘEMI ZLATÝMI LVY
Aktuality

Zlaté plakety pro nejlepší restaurace odlity

Zlaté plakety, trofej na niž líčí ro co rok stovky restaurací v Česku. Ale jen několik málo zážitkových restaurací si je bude moci vystavit ve svých síních slávy. Výsledek hodnocení nejlepších zážitkových restaurací zlatými lvy bude odtajněn 28. listopadu. Stejný den se v distribuci knihkupců (…)

Zlaté plakety pro nejlepší restaurace odlity
Aktuality

Nejlepší restaurace v Česku mají pražskou adresu

K tomuto tvrzení dospěli experti Ústavu pro gastronomii a regionální produkty na základě analýz výsledků tří renomovaných projektů hodnocení zážitkových restaurací v Česku. Podle nezávislých systémů hodnocení, mezinárodních i českých, má většina tzv. fine dining restaurací pražskou adresu. (…)

Nejlepší restaurace v Česku mají pražskou adresu
Aktuality

Michelinské hodnocení je na Čechy skoupé

Michelinské hodnocení není jen o michelinských hvězdách. Samozřejmě platí, jak o sobě tvrdí samotný Michelin, že: po michelinské hvězdě touží mnoho kuchařů, ale udělili jsme jich jen pár těm nejlepším. Získání hvězdy (nebo tří) může změnit osud restaurace. Zejména díky silnému a desítky let (…)

Michelinské hodnocení je na Čechy skoupé
Aktuality

Sladké hlavní jídlo? Česká klasika

Jedno z půvabných specifik tradiční české kuchyně jsou sladká hlavní jídla. Česká kuchyně je jimi přímo proslulá. Kdo neochutnal nudle s mákem, žemlovku nebo buchtičky se šodó, neprozkoumal ještě všechna svůdná zákoutí sladkých českých lahůdek. Mezi typicky české sladké pokrmy patří žemlovka. (…)

Sladké hlavní jídlo? Česká klasika
Aktuality

Představujeme šéfkuchaře a patriota Jaroslava Sapíka

Jaroslav Sapík, jak sám říká, vyrůstal v kuchařské rodině. Z matčiny strany se rodina kuchařskému řemeslu věnuje již od 17. století a působila hlavně na jižní Moravě, v Čechách, Bavorsku, Vídni, Tyrolsku a také u předních šlechtických rodů. Dnes se Pavel Sapík se svojí manželkou co nejlépe (…)

Představujeme šéfkuchaře a patriota Jaroslava Sapíka
Aktuality

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu

Kdo si myslí, že první hvězdy rozdával Michelin českým šéfkuchařům v nedávné době, tak ten se velmi plete. Psal se rok 1980, v tehdejším Československu vládli komunisté a západ byl pro většinu ukrytý za neprostupnou železnou oponou. Šéfkuchař, absolvent hotelové školy v Piešťanech, Pavel (…)

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu
Aktuality

Omáčky - chlouba české kuchyně

Nejen svíčková na smetaně, která pomyslně českým omáčkám vévodí, ale i nesčetné varianty se základem nejen ze smetany jsou jasným důkazem, že omáčky patří mezi gastronomické poklady tradiční české kuchyně. Pestrá paleta jejich lahodných chutí si vás podmaní jednou provždy, stačí ochutnat. (…)

Omáčky - chlouba české kuchyně
Aktuality

České knedlíky

Typická česká kuchyně by se bez knedlíků neobešla. K oblíbenému českému triu pokrmů, svíčkové na smetaně, vepřovému se zelím a rajské omáčce by chyběla tradiční příloha, knedlíky. Známe mnoho druhů, sladké i slané, které jsou jedním z fenoménů české kuchyně. Ty bez náplně se nejčastěji používají (…)

České knedlíky
Aktuality

Tradiční česká kuchyně – malý exkurz do historie

Mnoho restaurací - zejména v turisticky exponovaných destinacích - hlásá nabídku tradiční české kuchyně. To mě vedlo k zamyšlení - co to skutečně je tradiční česká kuchyně, a kde se vzala? Odpověď na tuto otázku se neobejde bez stručného historického exkurzu. Tak předně, historie české, (…)

Tradiční česká kuchyně – malý exkurz do historie
Aktuality

Nejlepší pizza na světě

Historie italské pizzy sahá do dob antiky, kdy celá řada kultur vyráběla chlebové placky. Předchůdcem pizzy byla pravděpodobně focaccia , plochý chléb známý obyvatelům římské říše jako panis focacius . Na chlebové těsto se běžně přidávaly ingredience jako fíky, med, maso či špek, podle dané (…)

Nejlepší pizza na světě