Jedno z půvabných specifik tradiční české kuchyně jsou sladká hlavní jídla. Česká kuchyně je jimi přímo proslulá. Kdo neochutnal nudle s mákem, žemlovku nebo buchtičky se šodó, neprozkoumal ještě všechna svůdná zákoutí sladkých českých lahůdek.
Mezi typicky české sladké pokrmy patří žemlovka. Dokřupava propečená sladká houska, pod níž se skrývá jablková náplň vonící po skořici a rozinkách, chutná výtečně teplá i studená. Buchtičky z kynutého těsta s vanilkovým šodó jsou oblíbené zejména u dětí, zná je ale každý. Pudinkový krém s křehkými buchtičkami jsou pro mnohé neodolatelnou pochoutkou. K velmi oblíbeným receptům patří sladké kynuté nebo tvarohové knedlíky. Plní se nejčastěji čerstvým sezónním ovocem, např. meruňkami, borůvkami, švestkami nebo jahodami. Pak se tyto nadýchané bochánky ocukrují a zalijí rozpuštěným máslem či smetanou. Podle krajových zvyklostí se navrch postrouhají perníkem, tvarohem nebo popráší skořicí. Řadu vynikajících a jednoduchých jídel lze připravit také z bramborového těsta. Tradičním sladkým bramborovým pokrmem jsou škubánky s mákem nebo taštičky plněné povidly a sypané strouhankou či perníkem.
Celý článek na: stranky CzechSpecials. Foto jídel Wikipedia.