Aktuality

Tradiční česká kuchyně – malý exkurz do historie

Mnoho restaurací - zejména v turisticky exponovaných destinacích - hlásá nabídku tradiční české kuchyně. To mě vedlo k zamyšlení - co to skutečně je tradiční česká kuchyně, a kde se vzala?

Odpověď na tuto otázku se neobejde bez stručného historického exkurzu. Tak předně, historie české, respektive československé státnosti je relativně krátká. Ne nadarmo je 28. říjen státním svátkem. 28. října 1918 se na mapě světa objevil, mezi dalšími, nový stát - Československo. Po velkém diplomatickém úsilí Edvarda Beneše a Tomáše Garrigue Masaryka, prvního československého prezidenta. Vznik Československa, podivného slepence Čech, Moravy, Slezska, Slovenska a Podkarpatské Rusi, je spojen s koncem Velké války a následným rozpadem monarchií. S posledními výstřely Velké války a následným uspořádáním světa mizí Rakousko-Uhersko, Německé císařství, carské Rusko a Osmanská říše.

Z pohledu našeho bádání je podstatný zánik Rakousko-uherské monarchie jejíž dynastie Habsburků vládla českým zemím od počátku 15. století. Habsburkové ovládali v době největšího rozkvětu rakouské monarchie území dnešní střední Evropy, od Jaderského moře a  severoitalských měst, až po území dnešního Polska. Bez zajímavosti není ani řada válečných konfliktů a cizích armád, které se po českých zemích prohnaly tam a zpět. Turci, Švédové, Francouzi a další. To vše se nesmazatelnou stopou zapsalo do české historie a také do české gastronomie. Nesmíme zapomenout na rozsáhlé oblasti Československa obydlené německy mluvícím obyvatelstvem, a to až do násilného odsunu po konci druhé světové války.

A aby to bylo ještě složitější, je třeba si uvědomit, že zkracování vzdáleností je výdobytkem druhé poloviny 20. století. Takže do hry vstupují také regionální odlišnosti.

Shrnuto a podtrženo. Jak se člověk nad něčím příliš zamýšlí, nevede to k jednoduchým koncům. Pokud konfrontujeme nabídku autentických českých jídel z jídelních lístků restaurací s heslem Rakouská kuchyně ve Wikipedie, ale i s dalšími zdroji, najdeme nenáhodné podobnosti. Klenoty české národní kuchyně, jako je vývar s játrovými knedlíčky, pečené vepřové se zelím a kynutým houskovým knedlíkem, jablečný závin, plněné ovocné knedlíky, zabijačkové klobásy, guláš s knedlíkem, žemlovka, škubánky, kynuté staročeské buchty, bábovka, makový závin i hit poslední dekády - tradiční český trdelník - to vše jsou speciality, ke kterým se hrdě hlásí to, co zbylo s Habsburské říše - dnešní Rakousko, ale i další pohrobci tohoto evropského impéria. Je tedy logické, že podobnou kuchyni najdeme od Turína, severoitalského Terstu, přes dnešní Rakousko a Maďarsko až do Polska.

Obloukem historického exkurzu se dostávám na počátek bádání. Odpověď na otázku, co to je tradiční česká kuchyně, jsem myslím našel - je to původní rakouská kuchyně. Se všemi vlivy a regionálními odlišnostmi tohoto multinárodního kolosu.

Dalším pohledem ale musí být optika turisty, který navštíví Česko před koncem druhé dekády 21. století. Turista, i ten z Rakouska, očekává autentický zážitek. Jinak by mohl sedět doma a promenovat se centrem Vídně. Tak tedy zpět na zem. Meruňkový knedlík s tvarohem není přeci Marillenknödl a řízek se salátem není Wiener Schnitzel. Realitu je potřeba trochu přikrášlit - to se děje nakonec odedávna. Moderně tuto manipulaci označujeme jako marketing. Italové také přesvědčili celý svět, že těstoviny a pizza jsou italské národní pokrmy. Ale to už je jiný příběh.    

 

Aktuality

22 nejlepších restaurací v České republice získalo prestižní ocení TŘEMI ZLATÝMI LVY

Praha, 28. listopadu 2018 – Celkem 22 ze 104 hodnocených a oceněných restaurací v České republice získalo nejvyšší známku kvality, TŘI ZLATÉ LVY v prestižním projektu Nejlepší restaurace pro rok 2019. Generálním partnerem projektu hodnocení restaurací je PPF banka. Ocenění ve formě známky (…)

22 nejlepších restaurací v České republice získalo prestižní ocení TŘEMI ZLATÝMI LVY
Aktuality

Zlaté plakety pro nejlepší restaurace odlity

Zlaté plakety, trofej na niž líčí ro co rok stovky restaurací v Česku. Ale jen několik málo zážitkových restaurací si je bude moci vystavit ve svých síních slávy. Výsledek hodnocení nejlepších zážitkových restaurací zlatými lvy bude odtajněn 28. listopadu. Stejný den se v distribuci knihkupců (…)

Zlaté plakety pro nejlepší restaurace odlity
Aktuality

Nejlepší restaurace v Česku mají pražskou adresu

K tomuto tvrzení dospěli experti Ústavu pro gastronomii a regionální produkty na základě analýz výsledků tří renomovaných projektů hodnocení zážitkových restaurací v Česku. Podle nezávislých systémů hodnocení, mezinárodních i českých, má většina tzv. fine dining restaurací pražskou adresu. (…)

Nejlepší restaurace v Česku mají pražskou adresu
Aktuality

Michelinské hodnocení je na Čechy skoupé

Michelinské hodnocení není jen o michelinských hvězdách. Samozřejmě platí, jak o sobě tvrdí samotný Michelin, že: po michelinské hvězdě touží mnoho kuchařů, ale udělili jsme jich jen pár těm nejlepším. Získání hvězdy (nebo tří) může změnit osud restaurace. Zejména díky silnému a desítky let (…)

Michelinské hodnocení je na Čechy skoupé
Aktuality

Sladké hlavní jídlo? Česká klasika

Jedno z půvabných specifik tradiční české kuchyně jsou sladká hlavní jídla. Česká kuchyně je jimi přímo proslulá. Kdo neochutnal nudle s mákem, žemlovku nebo buchtičky se šodó, neprozkoumal ještě všechna svůdná zákoutí sladkých českých lahůdek. Mezi typicky české sladké pokrmy patří žemlovka. (…)

Sladké hlavní jídlo? Česká klasika
Aktuality

Představujeme šéfkuchaře a patriota Jaroslava Sapíka

Jaroslav Sapík, jak sám říká, vyrůstal v kuchařské rodině. Z matčiny strany se rodina kuchařskému řemeslu věnuje již od 17. století a působila hlavně na jižní Moravě, v Čechách, Bavorsku, Vídni, Tyrolsku a také u předních šlechtických rodů. Dnes se Pavel Sapík se svojí manželkou co nejlépe (…)

Představujeme šéfkuchaře a patriota Jaroslava Sapíka
Aktuality

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu

Kdo si myslí, že první hvězdy rozdával Michelin českým šéfkuchařům v nedávné době, tak ten se velmi plete. Psal se rok 1980, v tehdejším Československu vládli komunisté a západ byl pro většinu ukrytý za neprostupnou železnou oponou. Šéfkuchař, absolvent hotelové školy v Piešťanech, Pavel (…)

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu
Aktuality

Omáčky - chlouba české kuchyně

Nejen svíčková na smetaně, která pomyslně českým omáčkám vévodí, ale i nesčetné varianty se základem nejen ze smetany jsou jasným důkazem, že omáčky patří mezi gastronomické poklady tradiční české kuchyně. Pestrá paleta jejich lahodných chutí si vás podmaní jednou provždy, stačí ochutnat. (…)

Omáčky - chlouba české kuchyně
Aktuality

České knedlíky

Typická česká kuchyně by se bez knedlíků neobešla. K oblíbenému českému triu pokrmů, svíčkové na smetaně, vepřovému se zelím a rajské omáčce by chyběla tradiční příloha, knedlíky. Známe mnoho druhů, sladké i slané, které jsou jedním z fenoménů české kuchyně. Ty bez náplně se nejčastěji používají (…)

České knedlíky
Aktuality

Příběh o těstovinách

Romantický příběh o středověkém benátském cestovateli Marco Polovi je notoricky známým. Zásluhu na tom má ne jedno filmové či televizní zpracování. Stejně tak panuje obecné přesvědčení o tom, že Marco Polo přivezl ze svých dobrodružství z Číny těstoviny, které v jeho domovině, dnešní Itálii, (…)

Příběh o těstovinách
Aktuality

Nejlepší pizza na světě

Historie italské pizzy sahá do dob antiky, kdy celá řada kultur vyráběla chlebové placky. Předchůdcem pizzy byla pravděpodobně focaccia , plochý chléb známý obyvatelům římské říše jako panis focacius . Na chlebové těsto se běžně přidávaly ingredience jako fíky, med, maso či špek, podle dané (…)

Nejlepší pizza na světě