Tradiční česká kuchyně má své kořeny v kuchyních typických pro střední Evropu. S ohledem na historii naší země je to logické. Tak předně, historie české, respektive československé státnosti je relativně krátká. Nedávné oslavy 28. října nám každoročně připomínají, že se na mapě světa objevil nový stát - Československo. Po velkém diplomatickém úsilí Edvarda Beneše a Tomáše Garrigue Masaryka, prvního československého prezidenta. Vznik Československa je spojen s koncem Velké války a následným rozpadem monarchií. S posledními výstřely Velké války a následným uspořádáním světa mizí Rakousko-Uhersko, Německé císařství, carské Rusko a Osmanská říše. Z pohledu našeho článku je podstatný zánik Rakousko-uherské monarchie jejíž dynastie Habsburků vládla českým zemím od počátku 15. století. Habsburkové ovládali v době největšího rozkvětu rakouské monarchie území dnešní střední Evropy, od Jaderského moře a severoitalských měst, až po území dnešního Polska. Bez zajímavosti není ani řada válečných konfliktů a cizích armád, které se po českých zemích prohnaly tam a zpět. Turci, Švédové, Francouzi a další. To vše se nesmazatelnou stopou zapsalo do české historie a také do české gastronomie.
Ve Velké kuchařce světových kuchyní jsou recepty inspirované českou kuchyní řazeny pod středoevropskou kuchyni. Máme radost z toho, že právě naše česká kuchyně má z pohledu zastoupených šéfkuchařů v knize největší zastoupení. O recepty se s vámi podělili šéfkuchaři Pavel Býček, Tomáš Císařovský, Jakub Černý, Michal Göth, Lukáš Holý, Jan Horký, David Kalina, Mirek Kalina, Petr Kunc, Tomáš Lachman, Tomáš Mrvík, Michal Paulík, Jaroslav Sapík, Martin Svatek, Jan Štěrba a Pavel Vokoun.
Kniha je k dostání v kamenných i elektronických knihkupectvích.