Z Lyonu si český kuchařský tým veze cenu za nejlepší chod z vepřového masa!
International Catering Cup je jednou z nejprestižnějších gastronomických soutěží na světě. Uskutečnila se v kolébce gastronomie ve francouzském Lyonu od 25. do 26.1. 2019. Zúčastní se jí 12 špičkových kulinářských týmů z celého světa (Kanada, Singapur, USA, Francie, Mexiko…) Soutěž je součástí světové výstavy Sirha.
Již popáté se této soutěže zúčastnil i tým špičkových českých šéfkuchařů. Stejně jako v roce 2015 tento tým v podstatě ve stejném složení vybojoval cenu za nejlepší chod z vepřového masa. “Stali jsme se vlastně nejúspěšnějším týmem v přípravě pokrmů z vepřového masa. Ze šesti ročníků jsme tuto cenu získali dvakrát. Mám z toho velkou radost.”, říká Radek David, člen týmu. “Výborné bylo, že jsme zaujali naším jídlem z vepřového masa. Přeci jen, je to naše národní chlouba. Všechny týmy připravovali plněnou vepřovou kotletu s kostí. My jsme ji plnili rajčaty a sušenou šunkou. Ke kotletě jsme podávali polentu, kroketu z vepřového masa, topinamburové pyré a dvě omáčky”, říká Jan Horký, který chod z vepřového masa připravoval.
Do Lyonu jel Národní tým Asociace kuchařů a cukrářů ČR ve složení:
Jan Horký, leader týmu a Master chef Compass Group a kapitán Národního týmu
Radek David, člen týmu a Executive chef restaurací La Veranda Praha a Babiččina zahrada
Tomáš Popp, trenér týmu a manažer Národního týmu
Martin Svatek, člen poroty a Executive chef hotelu Nautilus Tábor a člen Národního týmu
Jak to funguje?
Jak název napovídá, Catering cup je soutěž v přípravě pokrmů servírovaných formou bufetu. Jídla se připravovala den předem (25.1.). Ve 12 otevřených kuchyních za přihlížení několika tisíc diváků byly pokrmy dokončovány a prezentovány až ve finální den soutěže 26. ledna. “Atmosféra přímo na výstavišti se opět podobala spíše prestižnímu fotbalovému utkání než kuchařské soutěži. Nechybí povzbuzování týmů, vlajky a pořádný hluk. Navíc si ve Francii šéfkuchařů nesmírně váží. I z nás se na těch pár dní staly celebrity”, říká s úsměvem Martin Svatek, člen poroty. Letošní novinkou byl nákup některých suroviny v obchodě Metro. Všechny týmy si mohli den před hlavním soutěžním dnem nakoupit ovoce a zeleninu v hodnotě 100 EUR. Tato novinka International Catering Cup opět více přiblížila nejslavnější kuchařské soutěži Bocuse d’Or.
Převzato z TZ publikované Národním týmem Asociace kuchařů a cukrářů ČR 1. února 2019