Podle analýzy nadnárodní společnosti Bisnode, jedničky v poskytování informací o firmách, přibývají ročně stovky firem v pohostinství. Podle zpracované a v létě letošního roku publikované analýzy se počet restaurací v Česku za posledních devět let zdvojnásobil. K polovině roku 2019 bylo v České republice registrováno více než 21 tisíc firem, které podnikají ve stravování a pohostinství. Nejvíce nových restaurací vzniklo v letech 2016 a 2017. A to i přes to, že segment pohostinství trpí nedostatkem pracovníků. Odvětví je navíc velmi konkurenční a velmi citlivé na výkyvy hospodářského cyklu. Rostoucí konkurence na poli kvalitních restaurací se projevila také ve struktuře restaurací oceněných zlatými lvy v projektu nakladatelství TopLife Czech – Nejlepší restaurace | The Best Restaurants. Zlatého lva pro sezónu 2020, jejíž výsledky jsou publikovány v knižní publikaci Nejlepší restaurace oceněné zlatými lvy, průvodce 2020, ztratily, ale nově také získaly čtyři desítky restaurací. Celkový počet oceněných restaurací se stabilně pohybuje kolem stovky. Důvody pro ztrátu Zlatých lvů, jsou různé. Restaurace mění majitele, mění se koncept, odchází klíčoví zaměstnanci anebo nově – restaurace si nepřeje být předmětem hodnocení. Ale ať už je příčina jakákoli, poslední slovo mají vždy inspektoři projektu. A s rostoucí konkurencí roste i jejich očekávání. Podstatný je také fakt, že s vzrůstající prestiží projektu Nejlepší restaurace se daří rozšiřovat tým inspektorů a díky tomu můžeme podrobit testu kvality více podniků v celém Česku. I proto se podle posledního průvodce většina nově rozdaných Zlatých lvů usadila mimo Prahu.
S radostí můžeme představit restaurace, které se mezi elitu pro rok 2020 zařadily poprvé (abecedně): Elements, Grandrestaurant Pupp, Kalina Kampa, La Villa, Manú Praga, Symfonie Augustiniánský dům, The Eatery, Bistrot de Papa, Bohém, Butcher’s Grill & Pasta, George Prime Burger, Goldie, Monopol, Nejen Bistro, Ossegg Praha, Sladovna, Spojka Karlín, Šatlava, Triton Restaurant, U Paluků a Větruše. Gratulujeme!
Restaurace, které podle našich inspektorů už mezi elitu nepatří (abecedně): Augustine Restaurant, Bistro Kaprova, Botel Matylda, Café Amandine, Café Imperial, Cotto Crudo, CzechHouse Grill & Rotisserie, Ginger a Fred Restaurant, La Bottega Linka, Le Grill, Maso je Maso, Midtown Grill, Pot au feu, Restaurace Lihovar, Ristorante Sapori, Spices Restaurant & Bar, Suterén, U Emy Destinnové, Villa Richter. Až na jednu výjimku mají všechny restaurace pražskou adresu.