Proč byste se na podzim a v zimě měli vzdávat své oblíbené pochoutky? Nadcházející chladné měsíce rozhodně neznamenají několikaměsíční pauzu, kterou tak nějak přetrpíte, a pak se s prvním sluníčkem do mražené laskominy opět bezuzdně pustíte. Vždyť jen pomyslete na sladké a hřejivé koření, čokoládu nebo nezaměnitelnou vůni pečených kaštanů! Přesně takové příchutě jsou pro nadcházející zmrzlinovou sezónu jako dělané.
Věděli jste, že vychutnávání zmrzliny právě v tomto období má i další plusy? Nemusíte závodit s časem. Když je venku zima, tak se zmrzlina jen tak nerozteče. Zatímco ve vedrech jsou zmrzlinárny a cukrárny doslova narvané k prasknutí a vy musíte vystát dlouhou frontu, tak si teď v klidu najdete pěkné místo k sezení. Navíc se vám rázem otevře svět nápaditých zmrzlinových příchutí – od různých variací těch nejluxusnějších čokoládových přes rozverné oříškové až po řádně kořeněné!
O zmrzlinových specialitách jsme si popovídali s Honzou Hochsteigerem, mistrem zmrzlinářem a pražským rodákem, který se zmrzlině poctivě věnuje už celých osmnáct let. Kromě toho, že v Praze pracoval pro renomované italské zmrzlináře, se na čtyři roky vydal do severoitalského města Trento, kde svůj zmrzlinářský um dále piloval. Pak se vrátil do Prahy a otevřel svou první řemeslnou zmrzlinárnu Crème de la Crème. Ta nyní čítá čtyři pobočky a výrobnu, kde se všechny zmrzliny vyrábějí ze základních surovin a s úctou ke zmrzlinářské tradici.
Lze zmrzlinu považovat za typicky letní pochutinu?
Dalo by se to tak říct. Nejvíce lidí si zmrzlinu vychutnává právě v létě a při venkovní teplotě nad osmnáct stupňů Celsia. Tyto parametry v našich končinách splňuje hlavně léto, ale třeba v Itálii začíná zmrzlinová sezóna už v březnu a končí až v listopadu.
Můžeme si zmrzlinu po vzoru Italů, tedy na podzim, dopřát i v Česku?
Když už není teplo, tak si lidé mohou zmrzlinu z cukrárny odnést v termoobalu a dát si ji doma, anebo si ji vychutnat přímo ve zmrzlinárně nebo cukrárně. Na podzim jsou, namísto ryze letních osvěžujících sorbetů, ideální hutné smetanové a krémové veganské zmrzliny. Z příchutí je pro chladné měsíce nejvhodnější čokoládová, oříšková, skořicová, masala chai či „předvánoční“ kaštanová. Pokud je připravena z prémiových kandovaných kaštanů, tak je vskutku famózní.
Vy si zmrzlinu nejvíc užíváte samotnou, k dezertu nebo třeba k masu?
Jsem v podstatě klasik. Přednost dávám vanilkové a pistáciové, i když někdy moc rád experimentuji. Nedávno jsem ve Florencii ochutnal šafránovou zmrzlinu s piniovými oříšky a neuvěřitelně mě nadchla. Co se týče specialit, tak si myslím, že většina lidí už ví, že zmrzlina nemusí být jen sladká, a dokonce ani studená. Například slanou zmrzlinu z ricotty na smetaně se hodí podávat mezi předkrmem a hlavním chodem. V tomto kontextu je skvělá, ale samotná v kornoutku by nikomu nechutnala. Proto žádné takové zmrzliny v Crème de la Crème neprodáváme. Namísto toho je dodáváme do nejlepších pražských restaurací.
autor: (LJ)