Autora vinného párování pro Velkou kuchařku světových kuchyní.
Hynek Vich se narodil roku 1946 v Jablonci nad Nisou. Po invazi „spřátelených“ vojsk v roce 1968 emigroval do Belgie, od roku 1972 má belgické občanství.
Jeho profesní kariéra startuje ve vyhlášené bruselské restauraci La Paroisse – Suisse Gril, pokračuje v hotelu Atlanta, kde do roku 1973 zastává místo zástupce vedení. Od poloviny sedmdesátých let minulého století směřuje jeho profesní cesta do tajů vín. Enologické vzdělávání a stáže ve vinařských oblastech Francie jsou korunované čestnými diplomy za zásluhy v krajích Beaujolais a Champagne, později i v oblasti Touraine. Roku 2006 se stává čestným členem prestižní Commanderie du Bontemps de Médoc, des Graves, de Sauternes et de Barsac.
Do České republiky se Hynek Vich vrací v roce 1997. Aktivně a stěžejním způsobem spolupracuje na televizním pořadu Putování za vínem. Následně přednáší na Vysoké hotelové škole v Praze, je autorem skript pro výuku aplikované degustace vín. Od roku 1999 pracuje pro státní francouzskou společnost Sopexa. Přednáší o francouzských vínech hlavním českým someliérům. Byl vyslán asociací vín z Médocu a Graves na několik přednáškových pobytů do Moskvy, kde ve vyhlášených restauracích seznamoval jejich zaměstnance s pravidly snoubení pokrmů a vín. Spolu s předními gastronomickými podniky organizoval v roce 2003 napříč Českou republikou velice úspěšnou akci Tour de France Gastronomique, která nabízela snoubení pokrmů a vín z jednotlivých francouzských vinařských oblastí. Je autorem knihy Bordeaux, kde vítr vinohrady škádlí, v níž popisuje historický vývoj této vinařské oblasti i jedinečnost a půvab jejich vín.
Od roku 2008 Hynek Vich spolupracuje výhradně se společností Good Wine Lover. Spolupráce má základy v hlubokém a upřímném přátelství s majiteli společnosti, Vítem Bartoškem a Jiřím Kalinou, v obdivu k odbornosti a poctivému přístupu ke všem jejich aktivitám.