Aktuality

Představujeme šéfkuchaře a patriota Jaroslava Sapíka

Jaroslav Sapík, jak sám říká, vyrůstal v kuchařské rodině. Z matčiny strany se rodina kuchařskému řemeslu věnuje již od 17. století a působila hlavně na jižní Moravě, v Čechách, Bavorsku, Vídni, Tyrolsku a také u předních šlechtických rodů.

Jaroslav Sapík se vyučil kuchařem v hotelu Ambassador v Praze. V hotelu pracoval od roku 1967 až do roku 1995 a postupně se propracoval na pozici šéfkuchaře. V roce 1987 absolvoval hotelovou školu ve Velkém Meziříčí. Absolvoval mnoho zahraničních cest do předních hotelů a restaurací v Německu, Rakousku, Anglii, Španělsku, Maďarsku, Indii a také Singapuru. Zúčastnil se mnoha domácích a mezinárodních soutěží, ze kterých si odnesl čestná uznání a medaile. Řadu let také spolupracoval s Pražským Hradem, kde připravoval s týmem pohoštění při významných událostech a osobně připravoval menu pro prezidenty, krále, monarchy a papeže.

Je zarytým obhájcem české kuchyně, o které tvrdí, že je nutné vrátit ji do té pozice, kterou zastávala ještě na počátku minulého století, kdy s úspěchem soutěžila s Vídní i Budapeští a držela krok s Paříží. I proto v Klokočné založil školu vaření Marie Terezie. Českou kuchyni si v roli šéfkuchaře vybral také pro připravovanou Velkou kuchařku světových kuchyní. Těšit se můžete na recepty k jídlům na obrázcích.

Sympatické je nám také motto Jaroslava Sapíka: „Žádná kuchyně není špatná, jsou jen dobří a špatní kuchaři.“

Aktuality

Vaříme na plynu - Paštika z husích jater a masa, rozpečený chléb

Suroviny na 4 porce Paštika 100 g husích jater 50 g husího masa (z celé husy) 30 g šalotky 10 g česneku 30 ml zeleninového vývaru 20 ml červeného vína 30 ml portského vína 20 ml Metaxy 5* 1 g čerstvého tymiánu 15 ml slunečnicového oleje 40 g másla sůl, pepř Nakládané cibulky 32 ks nakládaných (…)

Vaříme na plynu - Paštika z husích jater a masa, rozpečený chléb
Aktuality

Vaříme na plynu - Kachní paštika s pistáciemi a cibulovým chutney s brusinkami

Suroviny na 4 porce Kachní paštika 150 g pečeného kachního masa 100 g kachních jater 70 g vepřového boku 40 g špeku 2 plátky veky 10 g pistácií 50 ml smetany ke šlehání 33% 20 ml sherry 3 žloutky 70 g plátků libové slaniny sůl, pepř Cibulové chutney s brusinkami 150 g červené cibule 70 g cukru (…)

Vaříme na plynu - Kachní paštika s pistáciemi a cibulovým chutney s brusinkami
Aktuality

Nejlepší restaurace 2024 s podporou partnerů

Nakladatelství TopLife Czech děkuje významným partnerům v čele se společnostmi Bidfood, značkou a výrobcem automobilů Cupra a Pražskou plynárenskou. Díky finanční pomoci partnerů vstoupil projekt hodnocení restaurací do desátého ročníkua potvrdil tak výlučné postavení mezi tuzemskými systémy (…)

Nejlepší restaurace 2024 s podporou partnerů
Aktuality

Nejlepší restaurace pro rok 2024

Nakladatelství TopLife Czech oznámilo 6. prosince letošního roku v 15.00 hodin v secesním klenotu Prahy, Obecním domě, výsledky hodnocení nejlepších restaurací celého Česka. Jde již o desátý ročník prestižního ocenění v podobě Zlatých lvů doprovázený ročenkou Nejlepší restaurace, Guide 2024 . (…)

Nejlepší restaurace pro rok 2024
Aktuality

Velká kuchařka šéfkuchařů těch nejlepších restaurací

Naše nejčerstvější knižní novinka: Velká kuchařka šéfkuchařů nejlepších restaurací. Děkujeme všem spoluautorům šéfkuchařům. Ve spolupráci s nejlepšími restauracemi oceněnými Zlatými lvy jsme sepsali Velkou kuchařku šéfkuchařů nejlepších restaurací. Šéfkuchaři vybrali ty nejchutnější (…)

Velká kuchařka šéfkuchařů těch nejlepších restaurací
Aktuality

Zlatí lvi pro sezónu 2023 vítají hosty v oceněných restauracích

Po kovidové pauze se Zlatí gastronomičtí lvi projektu nakladatelství TopLife Czech vracejí v aktuálním průvodci Nejlepší restaurace pro sezónu 2023. Národní ocenění kvality nejlepších restaurací přichází ve svém devátém ročníku a zůstává jediným objektivním a nezávislým projektem v Česku. (…)

Zlatí lvi pro sezónu 2023 vítají hosty v oceněných restauracích
Aktuality

Zlatí lvi zůstávají jediným českým objektivním hodnocením restaurací

Děkujeme partnerům projektu Zlatých lvů za jejich dlouhodobou podporu. Díky PPF Bance, generálnímu partnerovi a oborovým partnerům a značkám: Bidfood Czech Republic, Korunní a Stella Artois není hodnocení restaurací závislé na ochotě majitelů a manažerů restaurací finančně na výsledku (…)

Zlatí lvi zůstávají jediným českým objektivním hodnocením restaurací
Aktuality

Výsledky hodnocení nejlepších restaurací pro sezónu 2020

Křest knihy a slavnostní předávání zlatých lvů nejlepším restauracím proběhlo 20.11. 2019 v historických prostorách Paspova sálu v budově pivovaru Staropramen. Děkujeme tímto Pivovarům Staropramen v čele s generálním ředitelem Petrem Kovaříkem, který byl hostitelem slavnostního předávání (…)

Výsledky hodnocení nejlepších restaurací pro sezónu 2020
Aktuality

Už jste ochutnali jídla prezidentů?

Ptali jsme se šéfkuchaře Jiřího Krále. Vařil prezidentům a monarchům a teď uvaří vám. Kde? To se dozvíte v exkluzivním rozhovoru pro TopLife magazín. Proč jste se po mnoha letech ve fusion restauraci Aureole, kde jste hned pětkrát získal ocenění Michelin Bib Gourmand, vrátil k české (…)

Už jste ochutnali jídla prezidentů?
Aktuality

Představujeme enologa Hynka Vicha

Autora vinného párování pro Velkou kuchařku světových kuchyní. Hynek Vich se narodil roku 1946 v Jablonci nad Nisou.  Po invazi „spřátelených“ vojsk v roce 1968 emigroval do Belgie, od roku 1972 má belgické občanství. Jeho profesní kariéra startuje ve vyhlášené bruselské restauraci La (…)

Představujeme enologa Hynka Vicha
Aktuality

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu

Kdo si myslí, že první hvězdy rozdával Michelin českým šéfkuchařům v nedávné době, tak ten se velmi plete. Psal se rok 1980, v tehdejším Československu vládli komunisté a západ byl pro většinu ukrytý za neprostupnou železnou oponou. Šéfkuchař, absolvent hotelové školy v Piešťanech, Pavel (…)

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu