Jaroslav Sapík, jak sám říká, vyrůstal v kuchařské rodině. Z matčiny strany se rodina kuchařskému řemeslu věnuje již od 17. století a působila hlavně na jižní Moravě, v Čechách, Bavorsku, Vídni, Tyrolsku a také u předních šlechtických rodů.
Jaroslav Sapík se vyučil kuchařem v hotelu Ambassador v Praze. V hotelu pracoval od roku 1967 až do roku 1995 a postupně se propracoval na pozici šéfkuchaře. V roce 1987 absolvoval hotelovou školu ve Velkém Meziříčí. Absolvoval mnoho zahraničních cest do předních hotelů a restaurací v Německu, Rakousku, Anglii, Španělsku, Maďarsku, Indii a také Singapuru. Zúčastnil se mnoha domácích a mezinárodních soutěží, ze kterých si odnesl čestná uznání a medaile. Řadu let také spolupracoval s Pražským Hradem, kde připravoval s týmem pohoštění při významných událostech a osobně připravoval menu pro prezidenty, krále, monarchy a papeže.
Je zarytým obhájcem české kuchyně, o které tvrdí, že je nutné vrátit ji do té pozice, kterou zastávala ještě na počátku minulého století, kdy s úspěchem soutěžila s Vídní i Budapeští a držela krok s Paříží. I proto v Klokočné založil školu vaření Marie Terezie. Českou kuchyni si v roli šéfkuchaře vybral také pro připravovanou Velkou kuchařku světových kuchyní. Těšit se můžete na recepty k jídlům na obrázcích.
Sympatické je nám také motto Jaroslava Sapíka: „Žádná kuchyně není špatná, jsou jen dobří a špatní kuchaři.“