Kdo si myslí, že první hvězdy rozdával Michelin českým šéfkuchařům v nedávné době, tak ten se velmi plete. Psal se rok 1980, v tehdejším Československu vládli komunisté a západ byl pro většinu ukrytý za neprostupnou železnou oponou. Šéfkuchař, absolvent hotelové školy v Piešťanech, Pavel Pospíšil v té době žil a pracoval v Německu. Zemi na západ od nás si pro život vybral po okupaci Českoslvenska armádami varšavské smlouvy v roce 1968.
Jeho podnik Merkurius v lázeňském městě Baden-Badenu zaujal jednoduchou a přitom výtečnou gastronomií s důrazem na české a moravské speciality a ihned se ocitl v hledáčku michelinských inspektorů. V roce 1980 mu k jeho překvapení zavolal kamarád a řekl mu, že získal michelinovu hvězdu. Kamarád to právě vyčetl z vydaného michelinova průvodce.
16 let poté Pospíšil oceněnou restauraci prodává a otevírá si Pospisil’s Krone Gasthof nedaleko Baden-Badenu. „Strašně mě to zavazovalo, protože člověk se o tu kuchyň musí starat, aby si hvězdu udržel,“ říká Pospíšil.
Do Čech i na Slovensko se Pavel Pospíšil občas vrací. Dveře své kuchyně také nezavírá před „učedníky“ z Česka. Mladí a nadějní šéfkuchaři jezdí k mistrovi na praxi a získané zkušenosti jim pomáhají v jejich další kariéře. Jak vaří pan šéfkuchař ve své restauraci se můžete podívat zde: Pospisil's Krone,