Aktuality

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu

Kdo si myslí, že první hvězdy rozdával Michelin českým šéfkuchařům v nedávné době, tak ten se velmi plete. Psal se rok 1980, v tehdejším Československu vládli komunisté a západ byl pro většinu ukrytý za neprostupnou železnou oponou. Šéfkuchař, absolvent hotelové školy v Piešťanech, Pavel Pospíšil v té době žil a pracoval v Německu. Zemi na západ od nás si pro život vybral po okupaci Českoslvenska armádami varšavské smlouvy v roce 1968.

Jeho podnik Merkurius v lázeňském městě Baden-Badenu zaujal jednoduchou a přitom výtečnou gastronomií s důrazem na české a moravské speciality a ihned se ocitl v hledáčku michelinských inspektorů. V roce 1980 mu k jeho překvapení zavolal kamarád a řekl mu, že získal michelinovu hvězdu. Kamarád to právě vyčetl z vydaného michelinova průvodce.

16 let poté Pospíšil oceněnou restauraci prodává a otevírá si Pospisil’s Krone Gasthof nedaleko Baden-Badenu. „Strašně mě to zavazovalo, protože člověk se o tu kuchyň musí starat, aby si hvězdu udržel,“ říká Pospíšil.

Do Čech i na Slovensko se Pavel Pospíšil občas vrací. Dveře své kuchyně také nezavírá před „učedníky“ z Česka. Mladí a nadějní šéfkuchaři jezdí k mistrovi na praxi a získané zkušenosti jim pomáhají v jejich další kariéře. Jak vaří pan šéfkuchař ve své restauraci se můžete podívat zde: Pospisil's Krone,

 

Aktuality

Z Lyonu si český kuchařský tým veze cenu za nejlepší chod z vepřového masa!

Z Lyonu si český kuchařský tým veze cenu za nejlepší chod z vepřového masa!  International Catering Cup je jednou z nejprestižnějších gastronomických soutěží na světě. Uskutečnila se v kolébce gastronomie ve francouzském Lyonu od 25. do 26.1. 2019. Zúčastní se jí 12 špičkových kulinářských (…)

Z Lyonu si český kuchařský tým veze cenu za nejlepší chod z vepřového masa!
Zážitková gastronomie

Radek David, Executive Chef mezi Prahou a Kyjevem

Radek David dostal svoji první nabídku na pozici šéfkuchaře ve svých 29 letech. Přijal ji a stal se šéfkuchařem v pražské restauraci La Veranda. Setkání s Yurijem Kolesnikem, restauratérem původem z Ukrajiny, který žije trvale v Česku, se pro Radka Davida a jeho kariéru stalo osudovým. Dnes je (…)

Radek David, Executive Chef mezi Prahou a Kyjevem
Aktuality

22 nejlepších restaurací v České republice získalo prestižní ocení TŘEMI ZLATÝMI LVY

Praha, 28. listopadu 2018 – Celkem 22 ze 104 hodnocených a oceněných restaurací v České republice získalo nejvyšší známku kvality, TŘI ZLATÉ LVY v prestižním projektu Nejlepší restaurace pro rok 2019. Generálním partnerem projektu hodnocení restaurací je PPF banka. Ocenění ve formě známky (…)

22 nejlepších restaurací v České republice získalo prestižní ocení TŘEMI ZLATÝMI LVY
Aktuality

Představujeme šéfkuchaře a patriota Jaroslava Sapíka

Jaroslav Sapík, jak sám říká, vyrůstal v kuchařské rodině. Z matčiny strany se rodina kuchařskému řemeslu věnuje již od 17. století a působila hlavně na jižní Moravě, v Čechách, Bavorsku, Vídni, Tyrolsku a také u předních šlechtických rodů. Dnes se Pavel Sapík se svojí manželkou co nejlépe (…)

Představujeme šéfkuchaře a patriota Jaroslava Sapíka